Siemenet

Ei tuotteita
Siemenet

Maatiainen yhdistys on valinnut vuoden maatiaiskasviksi  ahomansikan (Fragaria vesca).

Suomessa ahomansikka oli merkittävä talousmarja vielä 1800-1900 -luvun vaihteessa. Kaskeamisen seurauksena sille oli syntynyt verrattomia kasvupaikkoja kuten ahoja. Monet ahot ovat muinaisia kaskimaita, joiden viljelystä on luovuttu. Perinteiset maatalouden, erityisesti laiduntamisen ylläpitämät kasviyhteisöt ovat häviämässä, joten ahomansikalle on entisaikoja niukemmin soveliaita kasvupaikkoja tarjolla. Tienpientareilta se on löytänyt uusia kasvupaikkoja, jossa liian korkea kilpaileva kasvillisuus niitetään. Kotipuutarhassa ahomansikka soveltuu hyvin maanpeittokasviksi aurinkoisille ja puolivarjoisille alueille, mutta miksi ei myös pellolla viljeltäväksi.

Maatiainen ry on välittänyt kotimaisia siemeniä vuodesta 1990 alkaen. Siemenvälityksen tavoitteena on tukea ja edistää perinne- ja maatiaiskasvien sekä kotimaisten luonnonkasvien viljelyä ja lisäämistä. Tarjonta on kautta vuosien painottunut koriste- ja luonnonkasveihin, mutta aina mukana on ollut myös arvokkaita ja mielenkiintoisia hyötykasvien kantoja, kuten kaskinaurista, sipuleita ja härkäpapua.

 

Alakategoria

 • Seokset

  Monipuolinen tarjonta erilaisia seoksia mm. syötäviä kukkia, kulttuuriketoa (sisältää luonnonkasveja) ja kesäkukkamaa (sisältää värikkäitä yksivuotisia lajeja). Kuvassa mäkitervakko Kukkiva kallio-seoksesta.

 • Yksivuotiset kasvit

  Yksivuotinen kasvi on sellainen kasvi, joka sekä itää, kasvaa että kuolee saman vuoden aikana. Kevätyksivuotisten kasvien lisäksi on syysyksivuotisia kasveja, jotka itävät syksyllä mutta kukkivat vasta seuraavana vuonna. Syysviljat ovat syysyksivuotisia. Monia luonnostaan monivuotisia kasveja kasvatetaan puutarhassa yksivuotisina. Monivuotisuuden voi estää esimerkiksi liian kylmä ilmasto. Yksivuotisia kasveja ovat mm. aurankukka, ruiskaunokki, samettikukka ja punakosmoskukat. Kuvassa oopiumiunikko, joka on ikivanha koriste-ja lääkekasvi.

 • Monivuotiset kasvit

  Monivuotinen kasvi on kasvi, joka elää ja kasvaa yli kaksi vuotta. Jos se kukkii vain kerran ja kuolee sen jälkeen, sitä kutsutaan nimellä kerran kukkiva monivuotinen kasvi. Jos kasvi kukkii useina eri vuosina, se on perenna. Perenna-nimitystä voidaan käyttää myös monivuotisista ruohovartisista koristekasveista (puutarhakukista). Tästä ryhmästä löytyvät myös kaksivuotiset kasvit, kuten karstaohdake. Kuvassa harmaankäenkukka, joka kukkii kauniisti heinäkuussa.

 • Huonekasvit

  Huonekasvi on kasvi, jota kasvatetaan sisätiloissa ruukussa. Huonekasvit luovat viihtyisyyttä ja ovat hyödyllisiä puhdistamalla ilmaa. Osa jopa tuottaa satoa sisälläkin, kuten riippaviidakkokurkku. Kuvassa mummonpalsami, joka on perinteinen ruukkukasvi.

 • Viljakasvit

  Kuvassa "Lennuksen ruis" (maatiaisruis), jota on ammoisista ajoista viljelty kotiseudullaan Etelä-Karjalassa Lennusjärven ympärillä.

 • Puuvartiset kasvit

  Puuvarsi on kasvin monivuotinen maanpäällinen varsi. Puuvartiset kasvit ovat kasvutapansa puolesta tavallisesti puita, pensaita, varpuja tai monivuotisia köynnöksiä. Mongolianvaahtera on nopeakasvuinen ja pitkäikäinen koristeellinen pikkupuu tai iso pensas. Sillä on myös upea syysväritys (kuvassa).

 • Syötävät kasvit

  Jäsenten omista puutarhoista kerättyjä hyötykasvien siemeniä. Kuvassa ruijanruohosipuli, ruohosipulin kookkaampi "serkku". Hyvä perhoskasvi.

 • Vihannesten siemenet

  Kotimaiset kasvikset ry on valinnut vuoden 2017 teemakasviksiksi salaatit. Salaattikasveihin luetaan erilaisia vihanneksia, joiden lehtiä syödään tuoreeltaan mm. salaattisekoituksissa. Teemavuoden kunniaksi salaattitarjontaa on monipuolistettu! Kuvassa baby leaf -sekoitusta kasvamassa.

  Välitämme seuraavia muualta hankittuja (siementukkuliikkeet) vihannesten siemeniä. Mukana ei ole F1-hybridisiemeniä. Vihannesten siemenet on valittu täydentämään jäsenten puutarhoista kerättyjä siemeniä. Mukana on mahdollisimman paljon vanhoja lajikkeita, luomua ja biodynaamisesti tuotettuja simeniä. Siemenet ovat siementuotantotarkastettuja ja luomumerkityt myös luomusertifioituja. Näitä siemeniä ei koske siementen vaihto-oikeus.

 • Maanparannuskasvit

  Hyväkuntoisessa maassa kasvit menestyvät. Yksi keino täman saavuttamiseksi on kasvattamalla kasveja, jotka parantavat maan rakennetta. Maanparannuskasvit sekoitetaan syksyllä tai varhain keväällä maahan. Ennen sekoittamista, kasvit voi silputa. Näin maahan saadan kasvimassaa, joka parantaa maan mururakennetta, lisää humusta ja hernekasveista vapautuu jopa ravinteita muiden kasvien käyttöön. Maanparannuskasvit myös houkuttelevat pölyttäjiä, kaunistavat maisemaa ja tiheästi kasvaessaan tukahduttavat rikkakasveja. Siemenet kylvetään tiheään rikkaruohoista puhdistettuun maahan; isommat siemenet syvemmälle kuin pienemmät. Maanparannusta voi tehdä pienellä pihalla vaikka neliömetri kerrallaan. Kuvassa tattari.

 • Värjäyskasvit

  Kasveilla värjäyksestä kiinnotuneille. Jotta luonnonväriaineet kiinnittyvät kankaisiin, pitää ne yleensä purettaa. Kuvassa olevasta keltakurjenmiekasta saa useita erilaisia värejä: kukista keltaista, lehdistä kirkkaanvihreää sekä tummanviolettia. 
  Juurista saa harmaan ja tummia eri sävyjä ja jopa mustaa. Juuria käytetty myös musteen valmistamiseen. 

 • Syysvälitys

  Itusilmut kannattaa tilata ja istuttaa syksyllä. Näitä ei välttämättä ole tarjolla ensi keväänä, koska itusilmut voivat kuivua talven aikana. Liljoista mm. tiikeri-ja ruskolilja tekevät itusilmuja. Kuvassa ruskolilja. Väinönputkelle, palsternakalle sekä mukula-ja saksankirvelille suositellaan syyskylvöä saman vuoden siemenillä, mutta itävyys säilyy vielä seuraavaan kevääseenkin.

 • Versotus ja idätys

  Miniversot ovat täynnä vitamiineja ja  niiden ravintoarvo on parhaimmillaan, kun lehtien muoto alkaa muistuttaa täysikasvuisen kasvin lehteä. Miniversot ovat suurempia kuin idut ja pienempiä kuin täysikokoiset vihanneskasvit. Miniverso nimitystä käytetään silloin kun kasvista on tullut esiin vähintään 2 sirkkalehteä. Sadonkorjuu, kun miniversot ovat 2-5 cm korkuisia. Versoista puhutaan, kun satoa kerätään 5-15 cm:n korkuisista taimista . Versot ovat valmiita syötäväksi n. 1-2 viikkoa kylvöstä (syödään vain versot, ei siementä). Idut ovat itäneitä siemeniä ja niistä syödään siemen, varsi, juuri ja alkeislehdet. Idätys tapahtuu mm. lasipurkissa kosteissa oloissa ja pimeässä.