KategoriatSiemenet

Ei tuotteita
Siemenet

SIEMENVÄLITYS SIIRTYY JOULUTAUOLLE Siemenluettelon 2018 tekemisen ajaksi (29.11.2017-31.1.2018). Tilausten toimitukset ovat katkolla kyseisenä aikana. Toimitukset alkavat uuden luettelon ilmestyttyä helmikuussa 2018. Kiitokset kaikille tilaajille ja siementen lähettäjille!

Katko ei koske näitä ryhmiä: syysvälitys, versotus ja idätys sekä vihannesten siemenet.

Maatiainen ry on välittänyt kotimaisia siemeniä vuodesta 1990 alkaen. Siemenvälityksen tavoitteena on tukea ja edistää perinne- ja maatiaiskasvien sekä kotimaisten luonnonkasvien viljelyä ja lisäämistä. Tarjonta on kautta vuosien painottunut koriste- ja luonnonkasveihin, mutta aina mukana on ollut myös arvokkaita ja mielenkiintoisia hyötykasvien kantoja, kuten kaskinaurista, sipuleita ja härkäpapua.

Maatiainen yhdistys on valinnut vuoden 2017 maatiaiskasviksi  ahomansikan (Fragaria vesca).

Alakategoria

 • Vihannesten siemenet

  Kotimaiset kasvikset ry on valinnut vuoden 2017 teemakasviksiksi salaatit. Salaattikasveihin luetaan erilaisia vihanneksia, joiden lehtiä syödään tuoreeltaan mm. salaattisekoituksissa. Teemavuoden kunniaksi salaattitarjontaa on monipuolistettu! Kuvassa baby leaf -sekoitusta kasvamassa.

  Välitämme seuraavia muualta hankittuja (siementukkuliikkeet) vihannesten siemeniä. Mukana ei ole F1-hybridisiemeniä. Vihannesten siemenet on valittu täydentämään jäsenten puutarhoista kerättyjä siemeniä. Mukana on mahdollisimman paljon vanhoja lajikkeita, luomua ja biodynaamisesti tuotettuja simeniä. Siemenet ovat siementuotantotarkastettuja ja luomumerkityt myös luomusertifioituja. Näitä siemeniä ei koske siementen vaihto-oikeus.

 • Syysvälitys

  Itusilmut kannattaa tilata ja istuttaa syksyllä. Näitä ei välttämättä ole tarjolla ensi keväänä, koska itusilmut voivat kuivua talven aikana. Liljoista mm. tiikeri-ja ruskolilja tekevät itusilmuja. Kuvassa ruskolilja. Väinönputkelle, palsternakalle sekä mukula-ja saksankirvelille suositellaan syyskylvöä saman vuoden siemenillä, mutta itävyys säilyy vielä seuraavaan kevääseenkin.

  Vinkkejä syys/talvikylvöön:

  Jos maa on jo jäässä tai hangen alla, itusilmut voi istuttaa leveään ruukkuun, jota säilytetään ulkona (ei kova pakkanen) tai viileässä n. 0 asteessa ja tuoreena. Tästä juurtuneet itusilmut istutetaan ulos maahan keväällä. Sipulit/itusilmut voi laittaa jäätyneen maan päällekin, peittää ne n. 15 cm multaa. Tästä lähtevät sitten kasvuun keväällä.

  Siemenet voi kylvää maahan, jos se vielä sula tai kylvää kukkaruukkuun sisällä. Anna olla huoneenlämmössä 1-2 vk, vie ulos (ei ihan pakkaseen) nollaan asteeseen.

 • Versotus ja idätys

  Miniversot ovat täynnä vitamiineja ja  niiden ravintoarvo on parhaimmillaan, kun lehtien muoto alkaa muistuttaa täysikasvuisen kasvin lehteä. Miniversot ovat suurempia kuin idut ja pienempiä kuin täysikokoiset vihanneskasvit. Miniverso nimitystä käytetään silloin kun kasvista on tullut esiin vähintään 2 sirkkalehteä. Sadonkorjuu, kun miniversot ovat 2-5 cm korkuisia. Versoista puhutaan, kun satoa kerätään 5-15 cm:n korkuisista taimista . Versot ovat valmiita syötäväksi n. 1-2 viikkoa kylvöstä (syödään vain versot, ei siementä). Idut ovat itäneitä siemeniä ja niistä syödään siemen, varsi, juuri ja alkeislehdet. Idätys tapahtuu mm. lasipurkissa kosteissa oloissa ja pimeässä.