Kuivakukkakimppu -seos Katso suurempana

Kuivakukkakimppu -seos

203-14

4,50 €

Tämän seoksen kasvit tai kasvinosat sopivat hyvin kuivakukiksi: keltasauramo, siankärsämö, ruiskaunokki (yv), oopiumunikko (yv), ukkolaukka, sinipiikkiputki, sinipallo-ohdake, lehtoakileija, ”Martta” -pellava (yv), päivänkakkara ja ripaus helmikkää (Nutans sp.). Unikon pallomaiset kuivatut kodat kerätään kun siemenet ovat valmistuneet. Siemenet voi ravistaa pois kodan aukoista ennen kuivakukaksi käyttämistä ja hyödyntää seuraavan kauden kylvöihin. Pellavasta kerätään siemenkodat niiden ollessa vielä vihreitä. Akileijan kuivat siemenkodat  sekä ukkolaukka muodostaa kukittuaan kauniin lisän kuivakukka-asetelmiin. Siankärsämöä/keltasauramoa voi kerätä nippuun kukkivana pitkin kesää ja ripustaa kuivumaan alaspäin. Päivänkakkara poimitaan, kun mykerö on tiivis ja terälehdet pysyvät hyvin kiinni. Pallo-ohdakkeiden kukat kerätään kuivattaviksi, kun pallon alaosassa olevat yksittäiset kukat ovat avautumassa.

Kuivattavaksi tarkoitetut luonnonkukat kannattaa poimia aamulla kuivalla ja aurinkoisella säällä. Valitse kuivatukseen kukinnan alkuvaiheessa olevia tuoreita kukkia. Kukkien riiputtaminen ylösalaisin on helpoin tapa kuivata kasveja. Käytännössä kaikkia kukkia ja heiniä voi kuivata näin. Sopiva määrä on 5-10 kasvia nipussa. Nipussa kukkien ei olisi hyvä koskettaa toisiaan. Sido nippu tiukasti kiinni kuminauhalla tai langalla. Paras kuivauspaikka on suojassa valolta, näin kukkien väri säilyy parhaiten. Kasvien kuivumisaika vaihtelee. Pienet ja sirot kasvit kuivuvat viikossa ja paksuimmat kuukaudessa. Kun kukat ovat kuivuneet, lehdet alkavat murentua sormien välissä. Kuivakukkien kestävyyttä voi parantaa suihkuttamalla kimppuun hiuslakkaa.
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Annos: 5 g riittää noin 5 m2
  • Maaperä: Tuore, läpäisevä maa
  • Kylvöohje: Siemenet voidaan kylvää joko syksyllä tai aikaisin keväällä. Osa siemenistä vaatii kylmäkäsittelyn. Kylvö kosteaan, rikkaruohottomaan maahan
  • Huom. Pysyvyyttä voi varmistaa keräämällä siemeniä talteen ja an­ta­malla kasvien sie­men­tää