Herne, sokeriherne "Mustasilmä" YLLÄPITOVILJELY-KANTA Katso suurempana

Herne, sokeriherne "Mustasilmä" YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Sockerärt / Pisum sativum

Tiedot

110-5-6 YE (NGB17833)

3,00 €

Korkea, pensasmainen, pienilehtinen. Kukkii myöhään. Palot ovat pitkän kapeita ja maultaan makeita sekä mehukkaita. Palossa 5-8 siementä. Tuleentuneissa siemenissä on pieni musta "silmä”. Terve ja antaa hyvän sadon.

Historia: Ögonsockerärten "Boaryd" har fått namn efter samhället Boaryd somligger ett par mil från Växjö i Småland. Här har den odlats i flera generationer. "Boaryd" är hög och har buskiga, småbladiga plantor. Den är frisk och ger goda skördar. Blommar sent och bildar långsmala baljor som är söta och saftiga. Varje balja innehåller mellan fem och åtta frön som fullmogna är gula och klotrunda med den typiska svarta pricken.

Herneet ovat itsepölytteisiä. Periaatteessa eri hernelajikkeita voi kasvattaa lähekkäin, mutta hyönteiset voivat kumminkin aiheuttaa risteytymistä, suositellan siemenviljelyssä 20-50 m:n etäisyyttä lajikkeiden välille. Herneellä viljelykierto on tärkeä.

Siemenviljely varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos sie­me­neksi kerätään pelkästään viimeisiä lat­va­pal­koja. Kan­­taa ylläpidetään myös poistamalla puh­dis­tetuis­ta herneistä poikkeavan näköiset yksilöt.

Siemenviljelyssä ei korkeitakaan herneitä tarvitse tukea. Vaan siemenet kylvetään tiheäksi kasvus­toksi noin 80 hernettä /m2 eli 10 cm taimiväli ja 10-20 cm riviväli. Koko kasvusto korjataan silloin kun alimmat palot ovat hiukan kellastuneet ja ylimmät kuivahtaneet.

Kasvit kuivataan ns. haasiassa eli A-mallisen teli­neen päällä jonka päälle laitetaan muovi tai muussa sateelta suojaisessa, ilmavassa paikassa. Itse kuivasin hernekasvuston aurinkoisella seinustalla olevan halkopinon päällä, räystään alla. Herneet tuleentuvat 2-4 viikossa ilmoista riippuen. Tämän jälkeen kerätään palot ja ne kuivataan vielä huoneenlämmössä (25 asteessa) muutaman päivän ajan. Kuivauslämpötila ei saa olla yli huoneenläm­pötilan ettei itävyys kärsi. Her­neen­pa­lot avataan käsin tai puidaan säkissä ja sie­menistä poistetaan huonot, poikkeavan näköiset ja vahin­goittuneet herneet.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: Korkea
  • Alkuperä: Boaryd (Växjö) (NGB 17833), Ruotsi
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen, suojaisa ja lämmin
  • Kukinta-aika: Kukkii myöhään
  • Maaperä: Kosteutta pidättävä, multava maa
  • Kylvöohje: Kylvö lämmenneeseen maahan