Parsa ”Teuva” YLLÄPITOVILJELY-KANTA Katso suurempana

Parsa ”Teuva” YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Sparris / Asparagus officinalis

Tiedot

28-5-6 YA

2,50 €

Parsaa on viljelty Suomessa jo 1700-luvulla. Käytetty ruokana, mutta myös lääkekasvina. Lehdet ovat surkastuneet piikeiksi ja suomuiksi. Lehdeksi luulemamme osat ovat itse asiassa varren haaroja, ns. laakavarsia. Parsalla on vaakasuora juurakko. Juurakon nuoret osat ovat keväisin sormen paksuisia syötäviä versoja. Kasvatettaessa valkoista parsaa taimien päälle tehdään 40-50 cm korkea harju hiekkamullasta. Näin versot pysyvät valkoisina. Korjuu tapahtuu ennenkuin  versot ehtivät pinnalle. Vihreän parsan versot saavat kasvaa maan pinnelle. Ne korjataan n. 20 cm:n pituisina. Katkaisu tapahtuu hieman maanpinnan alapuolelta. Satoa on hyvä korjata päivittäin, sillä vanhat versot muuttuvat puiseviksi. Satokausi kestää juhannukseen. Varsien kuivuttua syksyllä, ne leikataan poikki maan pinnalta. Satoa voi alkaa korjata 3–4 vuoden päästä istutuksesta. Punaisia marjoja (myrkyllisiä) voi käyttää siemenlisäykseen. Parsa on pääasiassa ristipölytteinen (hyönteispölytteinen) eli tarvitsee eri kasvin siitepölyä pölytykseen. Mutta myös itsepölyttäviä yksilöitä on tavattu. Kukkiin kehittyy sekä emi- että hdeaiheet, mutta yhdessä parsassa on yleensä vain joko kypsiä hede- tai emikukkia. Siemenviljelyä varten tarvitaan varmuuden vuoksi useamman parsan kasvusto.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 80-150 cm
  • Alkuperä: ”Teuva” – vanha, kauan viljelty kanta Pohjanmaalta. Kp. P-S
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen, suojainen
  • Kukinta-aika: VI-VII, pieni kellertävä kukka
  • Maaperä: Tuore, runsasravinteinen, kalkittu ja hieman savinen maa
  • Kylvöohje: a kylvö keväällä ruukkuihin tai suoraan maahan. Itäminen voi olla hidasta ja taimikasvatus kestää 2-3 v. Satoa vuosikymmenten ajan
  • Huom. Kukkapenkissäkin kaunis.Varren haarat sopivat leikkovihreäksi.