
Silpoydinherne "Stenu" YLLÄPITOVILJELY-KANTA
Märgärt / Pisum sativum var. sativum
Märgärt / Pisum sativum var. sativum
Maatiaisherne tai vanha lajike. Tämä on mahdollisesti 'Kiviherne' -laatu, jota kutsutaan myös Stens'in herneeksi (silpoydinherne-laatu). Erinomainen säilykeherne. Myöhäisyytensä vuoksi soveltuu se etupäässä eteläiseen Suomeen.
”Hyvin samankaltainen kuin ”Ruotsalainen”. Tuli Esko Viljaselta Turusta joskus 90-luvun alussa. Hän on ehkä jo siirtynyt vehreämmille hernemaille. Sen vähän mitä muistan herneen tarinasta, niin se lienee jokin suvussa/kylällä ikiajat kulkenut kanta. Stenu-nimityksellä oli jokin epämääräinen, sattumanvarainen selitys, jota en muista.” (Pirkko Kahila 8.2.1011)
KUVAILU:
Korkeus noin 100-150 cm. Tarvitsee tuen. Hyvin aikainen. Herneet valmiita jo heinäkuussa. Hyvänmakuinen.
Silpoydinherneistä käytetään ravinnoksi tuoreet, lähes täysikasvuiset herneet, jotka ovat yleensä erittäin makeita. Siemeneksi viljeltäessä palkojen annetaan kasvaa, kunnes ne kuivuvat ruskeiksi ja herneet muuttuvat koviksi. Periaatteessa eri hernelajikkeita voi kasvattaa lähekkäin, mutta koska hyönteiset voivat kuitenkin aiheuttaa risteytymistä, suositellaan siemenviljelyssä 20 m:n etäisyyttä lajikkeiden välillä. Herneillä viljelykierto on tärkeä.
Siemenviljely varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos siemeneksi kerätään pelkästään viimeisiä latvapalkoja. Kantaa ylläpidetään myös poistamalla puhdistetuista herneistä poikkeavan näköiset yksilöt.
Siemenviljelyssä ei korkeitakaan herneitä tarvitse tukea. Vaan siemenet kylvetään tiheäksi kasvustoksi noin 80 hernettä /m2 eli 10 cm taimiväli ja 10-20 cm riviväli. Koko kasvusto korjataan silloin kun alimmat palot ovat hiukan kellastuneet ja ylimmät kuivahtaneet.
Kasvit kuivataan ns. haasiassa eli A-mallisen telineen päällä jonka päälle laitetaan muovi tai muussa sateelta suojaisessa, ilmavassa paikassa. Itse kuivasin hernekasvuston aurinkoisella seinustalla olevan halkopinon päällä, räystään alla. Herneet tuleentuvat 2-4 viikossa ilmoista riippuen. Tämän jälkeen kerätään palot ja ne kuivataan vielä huoneenlämmössä (25 asteessa) muutaman päivän ajan. Kuivauslämpötila ei saa olla yli huoneenlämpötilan ettei itävyys kärsi. Herneenpalot avataan käsin tai puidaan säkissä ja siemenistä poistetaan huonot, poikkeavan näköiset ja vahingoittuneet herneet.
Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.
Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.