Tarhaherne "Lempinen" YLLÄPITOVILJELY-KANTA Katso suurempana

Tarhaherne "Lempinen" YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Märgärt / Pisum sativum

Tiedot

110-5-9 YB

3,00 €

Tarhaherne on yleisnimitys valkokukkaisille herneille. ”Lempinen” on ”Nurmeksesta peräisin oleva maatiaisherne. Ruotsalaissukuinen virkamiesperhe viljeli sitä toista sataa vuotta.” Herneet on saatu Lasse Nordlundilta ja Maria Dorfilta. Lasse on nimennyt herneen ja viljellyt sitä jo noin 20 v. Valtimolla Pohjois-Karjalassa.

KUVAILU:
Herne vaaleankeltainen, kuivanakin sileä ja pyöreä. Ei hajoa keitettäessä. 100–150 cm, vaatii tukea, aikainen, lyhyet palot. Ilmeisesti jokin vanha silpohernekanta.

Siemenviljelyssä suositellaan 20-50 m:n varoetäisyyttä muihin hernelajikkeisiin. Herneellä viljelykierto on tärkeä. Jos viljellään samalla paikalla kauan voi ilmaantua juuristotautia, joka aiheuttaa kitukasvuisuutta.

Siemenviljely varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos sie­me­neksi kerätään pelkästään viimeisiä lat­va­pal­koja. Kan­­taa ylläpidetään myös poistamalla puh­dis­tetuis­ta herneistä poikkeavan näköiset yksilöt.

Siemenviljelyssä ei korkeitakaan herneitä tarvitse tukea. Vaan siemenet kylvetään tiheäksi kasvus­toksi noin 80 hernettä /m2 eli 10 cm taimiväli ja 10-20 cm riviväli. Koko kasvusto korjataan silloin kun alimmat palot ovat hiukan kellastuneet ja ylimmät kuivahtaneet.

Kasvit kuivataan ns. haasiassa eli A-mallisen teli­neen päällä jonka päälle laitetaan muovi tai muussa sateelta suojaisessa, ilmavassa paikassa. Itse kuivasin hernekasvuston aurinkoisella seinustalla olevan halkopinon päällä, räystään alla. Herneet tuleentuvat 2-4 viikossa ilmoista riippuen. Tämän jälkeen kerätään palot ja ne kuivataan vielä huoneenlämmössä (25 asteessa) muutaman päivän ajan. Kuivauslämpötila ei saa olla yli huoneenläm­pötilan ettei itävyys kärsi. Her­neen­pa­lot avataan käsin tai puidaan säkissä ja sie­menistä poistetaan huonot, poikkeavan näköiset ja vahin­goittuneet herneet.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Menestymisyöhyke: Suositellaan pohjoiseen
  • Korkeus: 100-150 cm, vaatii tukea
  • Alkuperä: ”Lempinen” on ”Nurmeksesta peräisin oleva maatiaisherne. Ruotsalaislähtöinen virkamiesperhe viljeli sitä toistasataa vuotta
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: Kukat pienet ja valkoiset, herne vaaleankeltainen, kuivanakin sileä ja pyöreä
  • Maaperä: Savipohjainen multamaa
  • Kylvöohje: a kylvö lämpimään maahan
  • Huom. "Ei hajoa keitettäessä"