Katso suurempana

Sokerijuuri "Sesam" YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Sockerrot / Sium sisarum

Tiedot

134-5-2 Y

2,50 €

Harvinainen, monivuotinen, makean juurensa takia aikoinaan viljelty kasvi. Muodostaa kimpun juuria. Sokerijuuri on eri kuin sokerijuurikas. Ap. vanha 1600-luvulta peräisin oleva ruotsalainen kanta, joka ehtii tehdä siemeniä Keski-Suomessa. Kasvaa luonnonvaraisena Keski-Aasiassa. Viljelty Skandinaaviassa 1600-luvulla. Lokakuussa korjataan haluttu määrä mukuloita kellariin. Seuraavan kevään ja kesän tarve saa jäädä kasvupaikoilleen maahan. On hyvä peittää lehdillä talveksi. Voidaan lisätä myös juurimukuloista. Juuri makeutuu ensimmäisten pakkasten jälkeen. Syödään keitettynä. Jos halutaan paljon mukuloita leikataan kasveihin kehittyvät kukkavarret yleensä pois. Ristisiittoinen-hyönteispölytteinen. Risteytyy muiden lähistöllä kasvavien saman lajin yksilöiden kanssa. Houkuttavaa kukkiessaan petopistiäisiä tuholaistorjuntaan.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Alkuperä: Vanha ruotsalainen kanta "Sesam"
  • Kasvupaikka: Auringosta varjoon
  • Annos: Tuore tai kostea, ravinteikas hiekkamultamaa
  • Kylvöohje: ab voi kylvää suoraan, mutta esikasvatus suositeltava jos siemeniä on vähän. Istutusväli 15-20 cm, itää 6-21 vrk
  • Huom. Hyvä vastustuskyky tuholaisille ja taudeille
  • Viljelytapa: Syyskylvö paras, kevätkylvössä huonompi itävyys