Syötävä metsäpuutarha Katso suurempana

Syötävä metsäpuutarha

205-2

7,00 €

Syötävä metsäpuutarha on suomennos englanninkielestä: edible forest garden. Se on hyvin vanha viljelytapa. Metsäpuutarha suunnitellaan niin, että se olisi mahdollisimman itseuusiutuva ja -lannoittava eli pitäisi itse huolen itsestään. Kasveina käyteään etupäässä monivuotisia puita, pensaita, perennoja, monivuotisia viljelykasveja sekä itsekylväytyviä yksivuotisia kasveja. Hyötykasveiksi metsäpuutarhassa luetaan kaikki kasvit, jotka jollain tavalla hyödyttävät systeemiä, esim. tuottavat ravintoa ihmisille tai eläimille, houkuttelevat pölyttäjiä, karkottavat/houkuttavat tuhohyönteisiä tai tuottavat ravinteita maahan (typensitojakasvit).

Syötävä metsäpuutarha jäljittelee metsän rakennetta. Metsässä kasvit kasvavat eri kerroksissa: puut muodostavat latvuskerroksen, sitten on pensaiden kerros, köynnöskerros, ruohovartiset kasvit, maanpeittokasvit ja alimpana juurikerros. Tälläistä monimuotoista istutustapaa kutsutaan sekaviljelmäksi. Kasveja voi viljellä metsäpuutarhassa sekaisin, niiden ei tarvitse olla yksittäin riveissä. Tarkoituksena on että maata muokataan mahdollisimman vähän ja katteita käytettän paljon. Paras paikka syötävän metsäpuutarhan perustamiseen on pelto tai vanha puutarhapalsta.

Syötävässä metsäpuutarhassa suurehko osa kasveista on "oikeita" hyötykasveja, kuten hedelmäpuita ja pähkinäpensaita, marjapensaita sekä rohdos- ja maustekasveja. Näiden joukoon voi myös laittaa värjäykseen sopivia kasveja sekä kuitukasveja. Jotta metsäpuutarha huolehtisi paremmin itsestään, niin tarvitaan ns. tukikasveja kuten maanparannus- ja typensitojakasveja. Tärkessä roolissa on myös pölyttäjiä ja muita hyödyllisiä hyönteisiä houkuttelevat kasvt. Tavalliset vihannekset kylvetään vuosittain siemenestä (joko syksyllä tai keväällä lajista riippuen) ja niitä käytetään yleensä enemmän metsäpuutarhan alkuaikoina, jolloin nuoret puut varjostavat vielä vähän.

Kasvilista
Latvuskerros: japaninsiipipähkinä

Pienemmät puut: euroopanpähkinäpensas ja siperianhernepensas (sitoo typpeä)

Pensaat: japaninruusukvitteni

Ruohovartiset matalat kasvit: pellava "Martta", hyvänheikinsavikka, siankärsämö, ukonkello, parsa "Teuva" ja raparperi

Juurikerros: palsternakka, lanttu "Messukylä"

Köynnökset: köynnöspinaatti

  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Maaperä: Ravinteinen, multava maa
  • Kylvöohje: Kylvö kosteaan, rikkaruohottomaan maahan
  • Huom. Osa kasveista tarvitsee kylmäkäsittelyn itääkseen: japaninsiipipähkinä, euroopanpähkinäpensas, siperianhernepensas, japaninruusukvitteni ja köynnöspinaatti