"Siemenmauste" -seos Katso suurempana

"Siemenmauste" -seos

100-2

5,00 €

Seoksen lajit: lehtitilli, ryytineito, mustasinappi ja kumina (kylvö keväällä/alkukesä).

Sinapin siemenien korjuu: kasvit leikataan maan rajasta poikki, kun alkavat kellastumaan ja niputetaan kuivamaan. Jälkikypsyminen tapahtuu sisällä. Kun lidut ovat kuivia, ne avautuvat helposti. Siemenet varistellaan talteen ja puhdistetaan roskista. Siemenistä voi jauhaa sinappia tai käyttää kokonaisina mm. mausteena keitoissa.Yksivuotinen.

Tärkeää on myös mm. sinapin kasvinsuojeluvaikutus maaperään, se torjuu mm. ankeroisia. Sinapin syvälle työntyvät juuret parantavat maanrakennetta ja maahan jäävä biomassa mururakennetta. Kasvuston hajotessa syntyy myös kaasuja, jotka vähentävät rikkakasvien kasvua seuraavana vuonna.

Kuminan siementen korjuu: siemenet korjataan kun ne alkavat ruskettua. Leikkaa koko kasvi ja ripusta se alaspäin kui­vumaan isoon paperipussiin tai laita nippujen alle sanomalehti. Kun varret kuivuvat jälkituleen­tuvat siemenet sa­malla. Tai siemeniä voi kor­jata sitä mukaan kun ne kypsyvät. Leikkaa tällöin pois ne kukkasarjat joi­den siemenet ovat kypsyneet. Kerää siemenet ja kuivaa ne vielä ilmavassa paikas­sa. Kaksivuotinen.

Ryytineito on yksivuotinen mauste- ja koristekasvi. Tiettävästi viljelty jo 2000 vuoden ajan. Mustat siemenet tuoksuvat kuminalle ja maistuvat pippurisella sekä muskottipähkinälle. Venäjällä tätä on käytetty mm. maustamaan ruisleipää. Ryytineito kuuluu leinikkikasveihin ja sen siemenet kypsyvät pallomaisen kodan sisällä. Lehdet ovat hienoliuskaiset. Itää 5-15 vrk.

  • Korkeus: 20-80 cm
  • Alkuperä: Kaupan siemen, paitsi kumina on kotimainen luonnonkanta
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: Tilli: VII-VIII, mustasinappi: VI-IX, kumina: VI-VIII, ryytineito: VII-IX
  • Annos: 5 g
  • Maaperä: Läpäisevä, multava, ravinteikas ja kuohkea maa
  • Kylvöohje: Voi kylvää suoraan maahan maan lämmettyä toukokuun lopussa/kesäkuun alussa. Kylvösyvyys 0,5-1 cm
  • Huom. Mustasinappi on hyvä mesikasvi. Viljellään myös vihantalannoistuskasvina sen maata parantavin ominaisuuksien vuoksi
  • Viljelytapa: "Kuminan viljely on helppoa: kylvövuonna satoa ei vielä saada, mutta seuraavan kasvukauden aikana kasvi yleensä kukkii, tuottaa runsaasti siemeniä ja kylväytyykin omatoimisesti"