Katso suurempana

Vehnä, Taalainmaanvehnä

Dala lantvete / Triticum aestivum Kevätvehnä-Ryhmä

Tiedot

144-11-2 A

3,00 €

Tämä kevätvehnäkanta on kotoisin Taalainmaalta. Sillä on keskiaikainen kukinta, mutta kypsyy nopeasti. Jyvät ovat suhteellisen pienet. "Monimuotoinen vehnä: ruskeita, vaaleita, vihneettömiä ja vihneellisiä tähkiä. Ei kovin myöhäinen, selvästi aikaisempi kuin "Ölands lantvete", jota paljon viljellään eteläisemmässä Skandinaviassa. "Taalainmaanvehnä" taitaa olla hieman "Rusutjärveä" ja "Ölantia" lyhyempi. "Taalainmaalla" kuten "Rusutjärvellä" näyttäisi olevan korkeat valkuaispitoisuudet sekä mineraaleista ainakin raudasta muita kokeilemiani vehniä (sekä maatiaisia että uusia lajikkeita) paremmat arvot".

Suhteellisen korkeakasvuinen ja voi lakoontua. Jyvissä on korkea proteiinipitoisuus ja jauhoissa on hyvät leivontaominaisuudet ja mineraalikoostumus.

Tämä kanta on mahdollisesti peräisin 1900 -luvun alusta. Kanta on uniikki, sillä Taalainmaalta on säilynyt vain muutama kanta ja hyvät leivontaominaisuudet lisäävät sen arvoa.

Jotta kanta ehtii tuleentua pitää se kylvää aikaisin. Tuleentuu aikaisemmin kuin useimmat nykyiset kevätvehnät. Liikatyppi lisää lakoontumista. Siemenmäärä n. 200-250kg/ha. Tietolähde: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/lantvete-fran-dalarna.pdf

Tälle kannalle etsitään pysyvää ylläpitoviljelijää. Taalainmaalta on peräisin viljelijän raakaerä. "Ja tätä myös hieman jo viljelty Suomessa. Valinnassa putsattu pois vieraita viljoja (ohraa, kauraa) sekä meidän olosuhteisiin sopimatonta vehnää niin paljon kuin löysimme ja osasimme poistaa. Lähinnä poistettiin myöhäisiä ja sairaita sekä muita selvästi pidempiä. Erikoisemman näköisiä sekä muita lyhyempiä emme poistaneet". Viljelijän on tarkoitus jatkaa valintaa. Koska vilja on kovin monimuotoinen se tulee sopeutumaan paikallisiin oloihin ja näin muodostumaan paikallislajikkeeksi ajan myötä. Valintaa tehty vain 1 vuosi.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: Suhteellisen korkea
  • Alkuperä: "Lantvete från Dalarna" (maalaisvehnä Taalainmaalta), Ruotsi. NGB numero 6673. E-S
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Annos: 40 g riittää n. 4 m2
  • Maaperä: Hikevä maa, kevätvehnä viihtyy multavilla mailla ja kärsii herkästi kuivuudesta
  • Kylvöohje: Kylvö mahdollisimman aikaisin toukokuussa. Orasväli 15 cm
  • Huom. Siementen joukossa voi olla hivenen "vierasta viljaa" eli ohraa ja kauraa
  • Viljelytapa: Taalainmaan maatiaisessa korsi ei ole niin kovin pitkä ja tuleentuminen ei niin kovin myöhäistä. Minkä takia ne myöhäiset on hyvä pitää poissa siitä myöhästyttämästä korjuuta turhaan