Suomenvuohi

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Takaisin
edelliselle sivulle

 

Vuohi on vanhin lypsettävä kotieläin. Vuohi on kesytetty jo noin 7000 vuotta sitten: silloin se antoi ihmisille maitoa, voita, juustoa ja lihaa. Vuohentaljoista tehtiin vaatteita ja pukinkarvoista köyttä.

Vuohi on märehtijä ja maidontuottaja kuten lehmäkin. Vuohellakin on sorkat, mutta sen karvapeite on karkeampi ja pidempi kuin lehmän. Vuohi on suunnilleen lampaan kokoinen, ovathan ne kaukaista sukua keskenään.

Suomenvuohi on sukua muille alkuperäisille pohjoismaisille vuohiroduille. Nyt niitä arvioidaan olevan maassamme reilut 7000. Väritys vaihtelee vitivalkeasta harmaankirjavaan - joukkoon mahtuu myös ruskeita ja mustia yksilöitä. Suomenvuohia on sekä sarvekkaita (sekä naaralla että uroksella on sarvet!) että nupoja. Myös pitkä parta on sekä naaras- että urosvuohen tunnusmerkki. Ennen ensimmäistä poikimista naaraspuolista vuohta kutsutaan ensin kiliksi, sitten nuorvuoheksi. Ensimmäisten kilien myötä naarasvuohta aletaan kutsua kutuksi ja laumassa elävää aikuista urospuolista vuohta pukiksi.

Vuohi on luonteeltaan seurallinen, se kiintyy hoitajaansa samoin kuin uskollinen koira. Vuohi on älykäs, nokkela ja utelias eläin. Vuohi ei välttämättä tarvitse laumaa ympärilleen kuten lammas, vaan se voi olla perheen ainoa lemmikki tai maidontuottaja. Silloin vuohi tarvitsee kuitenkin paljon ihmisten huomiota, ellei sillä ole seuranaan esimerkiksi kissaa tai kania. Perheessä vuohi toimii erinomaisena ”kasvattajana” - lapset oppivat vuohen avulla luonnosta sekä eläinten lisääntymisestä ja maidon tuotannosta. Vuohi on ystävällinen seuralainen lapsille, ja keväällä pienet kilit valloittavat koko perheen tempuillaan.

Vuohi on taloudellinen maidontuottaja, siksi sitä onkin aikoinaan kutsuttu "köyhän miehen lehmäksi". Se pärjää siellä, missä laitumet eivät riitä lehmälle. Vuohi on kätevän kokonsa vuoksi sopiva maallemuuttajan tai osa-aikaviljelijän kotieläimeksi. Jos vuohi hankitaan maidontuottajaksi, on varattava aikaa aamu- ja iltalypsyyn. Vuohen lypsäminen käsin käy yleensä helposti, koska vuohi tuottaa kerrallaan vähemmän maitoa kuin lehmä. Lisäksi vuohi on yhteistyöhaluinen ja pienikokoinen. Yleensä lypsy tapahtuukin lypsyhyllyllä tai -pöydällä.

Tunnetuin vuohituote on herkullinen vuohenjuusto ja hyödyllisin taas vuohenmaito, joka sopii useimmille, joille lehmänmaito ei sovi.

Kymenlaaksossa vuonna 2001 perustettu Vuohien Ystävät -yhdistys on koonnut yli 150 vuohenkasvattajaa tai -harrastajaa yhteen. Tuossa viisaassa, kauniissa ja maailmanmenoa rauhallisesti märehtien tarkkailevassa eläimessä on jotakin salaperäistä viehätysvoimaa - jokainen vuohiin kerran hullaantunut tietää sen.

Iira-Liina Paju
Puheenjohtaja 
Vuohien Ystävät ry


Ilona ja Igor -vuohet ilahduttamassa kaupunkilaislapsia ja -aikuisia 
Lappeenrannan kirkkopuiston laskiaistapahtumassa v. 2006.