Siemenet

Ketegoriassa ei ole tuotteita
Siemenet

Maatiainen ry on välittänyt kotimaisia siemeniä vuodesta 1990 alkaen. Siemenvälityksen tavoitteena on tukea ja edistää perinne- ja maatiaiskasvien sekä kotimaisten luonnonkasvien viljelyä ja lisäämistä. Tarjonta on kautta vuosien painottunut koriste- ja luonnonkasveihin, mutta aina mukana on ollut myös arvokkaita ja mielenkiintoisia hyötykasvien kantoja, kuten kaskinaurista, sipuleita ja härkäpapua.

Siemenvälitys menee joulutauolle tekemään uutta siemenluetteloa 26.11.2019 - tammikuun loppu 2020. Tällöin Verkkopuoti on osittain suljettu. Siemeniä voi tauon aikana tilata syysvälitys-ja vihannesten siemenet -kategoriasta ja/tai käydä Maatiaisen kivijalkakaupassa ostoksilla (Stenbäckinkatu 8, Helsinki; avoinna ke-to 12-18).

Siemeniä voi tilata myös sähköpostilla: siemen@maatiainen.fi. Ilmoita haluamasi kasvin nimi ja kpl määrä, sekä oletko jäsen/ei jäsen ja yhteystietosi. Joulutauon aikana voi tilata muitakin siemeniä kun mitä on syysvälityksessä/vihanneksissa, mutta niiden toimitus aloitetaan vasta helmikuun 2020 alussa tilausjärjestyksessä.

Uusin siemenluettelo löytyy myös täältä: https://www.maatiainen.fi/arkisto/luettelo.pdf

Alakategoria

 • Vihannesten siemenet

  Välitämme seuraavia muualta hankittuja (siementukkuliikkeet) vihannesten siemeniä. Mukana ei ole F1-hybridisiemeniä. Vihannesten siemenet on valittu täydentämään jäsenten puutarhoista kerättyjä siemeniä. Mukana on mahdollisimman paljon vanhoja lajikkeita, luomua ja biodynaamisesti tuotettuja simeniä. Siemenet ovat siementuotantotarkastettuja ja luomumerkityt myös luomusertifioituja.

 • Syysvälitys

  Itusilmut kannattaa tilata ja istuttaa syksyllä. Näitä ei välttämättä ole tarjolla ensi keväänä, koska itusilmut voivat kuivua talven aikana. Liljoista mm. tiikeri-ja ruskolilja tekevät itusilmuja. Kuvassa ruskolilja. Väinönputkelle, palsternakalle sekä mukula-ja saksankirvelille suositellaan syyskylvöä saman vuoden siemenillä, mutta itävyys säilyy vielä seuraavaan kevääseenkin.

  Vinkkejä syys/talvikylvöön:

  Jos maa on jo jäässä tai hangen alla, itusilmut/pikkusipulit voi istuttaa leveään ruukkuun, jota pidetään huoneenlämmössä muutama viikko. Sen jälkeen ruukkua säilytetään ulkona (ei kova pakkanen) tai viileässä n. 0 asteessa ja tuoreena. Tästä juurtuneet itusilmut istutetaan ulos maahan keväällä. Sipulit/itusilmut voi laittaa jäätyneen maan päällekin, peittää ne n. 15 cm multaa. Tästä lähtevät sitten kasvuun keväällä.

  Siemenet voi kylvää maahan, jos se vielä sula tai kylvää kukkaruukkuun sisällä. Anna olla huoneenlämmössä 1-2 vk, vie ulos (ei ihan pakkaseen) nollaan asteeseen.