Siemenet

Ketegoriassa ei ole tuotteita
Siemenet

Uusi siemenluettelo tehdään joulu-tammikuun aikana. Tällöin siementen tilaaminen ei ole suositeltavaa, tilausten toimitukset ovat myös katkolla (katko alkaa 21.11) kyseisenä aikana. Toimitukset alkavat (tilausjärjestyksessä) tammikuun aikana. Joulutauon aikana voi kumminkin tilata alla näkyvistä kategorioista siemeniä, siementen toimitusaika on n. viikko tilauksesta.

Maatiainen ry on välittänyt kotimaisia siemeniä vuodesta 1990 alkaen. Siemenvälityksen tavoitteena on tukea ja edistää perinne- ja maatiaiskasvien sekä kotimaisten luonnonkasvien viljelyä ja lisäämistä. Tarjonta on kautta vuosien painottunut koriste- ja luonnonkasveihin, mutta aina mukana on ollut myös arvokkaita ja mielenkiintoisia hyötykasvien kantoja, kuten kaskinaurista, sipuleita ja härkäpapua.

Vuoden 2018 maatiaiskasviksi on valittu ruusupapu (Phaseolus coccineus). Se on kaunis koristekasvi, mutta myös erinomainen ja satoisa ruokapapu (kuvassa).

Siemeniä voi tilata myös sähköpostilla: siemen@maatiainen.fi. Ilmoita haluamasi kasvin nimi ja kpl määrä, sekä oletko jäsen/ei jäsen ja yhteystietosi.

Alakategoria

 • Yksivuotiset kasvit

  Yksivuotinen kasvi on sellainen kasvi, joka sekä itää, kasvaa että kuolee saman vuoden aikana. Kevätyksivuotisten kasvien lisäksi on syysyksivuotisia kasveja, jotka itävät syksyllä mutta kukkivat vasta seuraavana vuonna. Syysviljat ovat syysyksivuotisia. Monia luonnostaan monivuotisia kasveja kasvatetaan puutarhassa yksivuotisina. Monivuotisuuden voi estää esimerkiksi liian kylmä ilmasto. Yksivuotisia kasveja ovat mm. aurankukka, ruiskaunokki, samettikukka ja punakosmoskukat. Kuvassa oopiumiunikko, joka on ikivanha koriste-ja lääkekasvi.

 • Monivuotiset kasvit

  Monivuotinen kasvi on kasvi, joka elää ja kasvaa yli kaksi vuotta. Jos se kukkii vain kerran ja kuolee sen jälkeen, sitä kutsutaan nimellä kerran kukkiva monivuotinen kasvi. Jos kasvi kukkii useina eri vuosina, se on perenna. Perenna-nimitystä voidaan käyttää myös monivuotisista ruohovartisista koristekasveista (puutarhakukista). Tästä ryhmästä löytyvät myös kaksivuotiset kasvit, kuten karstaohdake. Kuvassa harmaankäenkukka, joka kukkii kauniisti heinäkuussa.

 • Huonekasvit

  Huonekasvi on kasvi, jota kasvatetaan sisätiloissa ruukussa. Huonekasvit luovat viihtyisyyttä ja ovat hyödyllisiä puhdistamalla ilmaa. Osa jopa tuottaa satoa sisälläkin, kuten riippaviidakkokurkku. Kuvassa mummonpalsami, joka on perinteinen ruukkukasvi.

 • Puuvartiset kasvit

  Puuvarsi on kasvin monivuotinen maanpäällinen varsi. Puuvartiset kasvit ovat kasvutapansa puolesta tavallisesti puita, pensaita, varpuja tai monivuotisia köynnöksiä. Mongolianvaahtera on nopeakasvuinen ja pitkäikäinen koristeellinen pikkupuu tai iso pensas. Sillä on myös upea syysväritys (kuvassa).

 • Syötävät kasvit

  Jäsenten omista puutarhoista kerättyjä hyötykasvien siemeniä. Kuvassa ruijanruohosipuli, ruohosipulin kookkaampi "serkku". Hyvä perhoskasvi.

 • Vihannesten siemenet

  Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset kasvikset ry ovat valinneet vuoden 2018 teemakasviksiksi palkokasveista pavut. Pavuista käytetään ravinnoksi tuleentumaton palko tai sen sisällä olevat siemenet. Pavut pystyvät juurinystyräbakteeriensa avulla sitomaan ilmasta typpeä; tämä parantaa maan ravinnetilannetta ja tästä on hyötyä mm. vuoroviljelyssä. Teemavuoden kunniaksi papu-tarjontaa on monipuolistettu!

  Välitämme seuraavia muualta hankittuja (siementukkuliikkeet) vihannesten siemeniä. Mukana ei ole F1-hybridisiemeniä. Vihannesten siemenet on valittu täydentämään jäsenten puutarhoista kerättyjä siemeniä. Mukana on mahdollisimman paljon vanhoja lajikkeita, luomua ja biodynaamisesti tuotettuja simeniä. Siemenet ovat siementuotantotarkastettuja ja luomumerkityt myös luomusertifioituja. Näitä siemeniä ei koske siementen vaihto-oikeus.

 • Syysvälitys

  Itusilmut kannattaa tilata ja istuttaa syksyllä. Näitä ei välttämättä ole tarjolla ensi keväänä, koska itusilmut voivat kuivua talven aikana. Liljoista mm. tiikeri-ja ruskolilja tekevät itusilmuja. Kuvassa ruskolilja. Väinönputkelle, palsternakalle sekä mukula-ja saksankirvelille suositellaan syyskylvöä saman vuoden siemenillä, mutta itävyys säilyy vielä seuraavaan kevääseenkin.

  Vinkkejä syys/talvikylvöön:

  Jos maa on jo jäässä tai hangen alla, itusilmut voi istuttaa leveään ruukkuun, jota säilytetään ulkona (ei kova pakkanen) tai viileässä n. 0 asteessa ja tuoreena. Tästä juurtuneet itusilmut istutetaan ulos maahan keväällä. Sipulit/itusilmut voi laittaa jäätyneen maan päällekin, peittää ne n. 15 cm multaa. Tästä lähtevät sitten kasvuun keväällä.

  http://apteekkifi.com/

  Siemenet voi kylvää maahan, jos se vielä sula tai kylvää kukkaruukkuun sisällä. Anna olla huoneenlämmössä 1-2 vk, vie ulos (ei ihan pakkaseen) nollaan asteeseen.

 • Versotus ja idätys

  Miniversot ovat täynnä vitamiineja ja  niiden ravintoarvo on parhaimmillaan, kun lehtien muoto alkaa muistuttaa täysikasvuisen kasvin lehteä. Miniversot ovat suurempia kuin idut ja pienempiä kuin täysikokoiset vihanneskasvit. Miniverso nimitystä käytetään silloin kun kasvista on tullut esiin vähintään 2 sirkkalehteä. Sadonkorjuu, kun miniversot ovat 2-5 cm korkuisia. Versoista puhutaan, kun satoa kerätään 5-15 cm:n korkuisista taimista . Versot ovat valmiita syötäväksi n. 1-2 viikkoa kylvöstä (syödään vain versot, ei siementä). Idut ovat itäneitä siemeniä ja niistä syödään siemen, varsi, juuri ja alkeislehdet. Idätys tapahtuu mm. lasipurkissa kosteissa oloissa ja pimeässä.