Siemenet

Ketegoriassa ei ole tuotteita
Siemenet

Uusi siemenluettelo tehdään marras-tammikuun aikana ja tilausten toimitukset ovat myös katkolla kyseisenä aikana.

Verkkopuoti on pienimuotoisesti auki katkonkin aikana. Siemeniä voi tilata syysvälitys –kategoriasta sekä vihannesten siemeniä. Toimitus noin viikon kuluessa tilauksesta.

Maatiainen ry on välittänyt kotimaisia siemeniä vuodesta 1990 alkaen. Siemenvälityksen tavoitteena on tukea ja edistää perinne- ja maatiaiskasvien sekä kotimaisten luonnonkasvien viljelyä ja lisäämistä. Tarjonta on kautta vuosien painottunut koriste- ja luonnonkasveihin, mutta aina mukana on ollut myös arvokkaita ja mielenkiintoisia hyötykasvien kantoja, kuten kaskinaurista, sipuleita ja härkäpapua. Siementen toimitusaika tilauksesta on n. 1 viikko. Lasku tulee siementen mukana.

Verkkokaupan lisäksi siemeniä voi tilata myös sähköpostilla: siemen@maatiainen.fi. Ilmoita haluamasi kasvin nimi ja kpl määrä, sekä oletko jäsen/ei jäsen ja yhteystietosi (halutessaan voi käyttää siementilauslomaketta, mutta se ei ole pakollista). Lasku tulee siementen mukana. Siementilauslomake: https://www.maatiainen.fi/arkisto/siementilaus_netti.pdf

Tai käydä siemenostoksilla Maatiaisen kivijalkakaupassa (Stenbäckinkatu 8, Helsinki; avoinna ke-to 12-18).

Vuoden 2022 sähköinen siemenluettelo: https://www.maatiainen.fi/arkisto/luettelo.pdf

Tietoa liittymisestä jäseneksi: https://www.maatiainen.fi/jasen.htm

Alakategoria

 • Vihannesten siemenet

  Välitämme seuraavia muualta hankittuja (siementukkuliikkeet) vihannesten siemeniä. Mukana ei ole F1-hybridisiemeniä. Vihannesten siemenet on valittu täydentämään jäsenten puutarhoista kerättyjä siemeniä. Mukana on mahdollisimman paljon vanhoja lajikkeita, luomua ja biodynaamisesti tuotettuja simeniä. Siemenet ovat siementuotantotarkastettuja ja luomumerkityt myös luomusertifioituja.

 • Syysvälitys

  Itusilmut kannattaa tilata ja istuttaa syksyllä. Näitä ei välttämättä ole tarjolla ensi keväänä, koska itusilmut voivat kuivua talven aikana. Liljoista mm. tiikeri-ja ruskolilja tekevät itusilmuja. Kuvassa ruskolilja. Väinönputkelle, palsternakalle sekä mukula-ja saksankirvelille suositellaan syyskylvöä saman vuoden siemenillä, mutta itävyys säilyy vielä seuraavaan kevääseenkin.

  Vinkkejä syys/talvikylvöön:

  Jos maa on jo jäässä tai hangen alla, itusilmut/pikkusipulit voi istuttaa ruukkuun tai laatikkoon. Sitä säilytetään muutama viikko viileässä paikassa (+5 -10 astetta) että sipulit juurtuvat. Sen jälkeen astian voi siirtää ulos ja suojata mahdollisilta kovilta pakkasilta. Aikaisin keväällä sipulit istutetaan maahan. Sipulit/itusilmut voi laittaa jäätyneen maan päällekin, peittää ne n. 15 cm multaa. Tästä lähtevät sitten kasvuun keväällä.

  Siemenet voi kylvää maahan, jos se vielä sula tai kylvää kukkaruukkuun sisällä. Anna olla huoneenlämmössä 1-2 vk, vie ulos (ei ihan pakkaseen) nollaan asteeseen.

  Kylmäkäsittelyn vaativat lajit tarvitsevat viileän kauden ennenkuin itävät. Siemenet voi kylvää  heti ne saatuaan ruukkuun kosteaan multaan, pitää n. viikon verran huoneenlämmössä ja viedä sitten ulos ja haudata lumeen. Kun lumet alkavat sulaa, ruukun voi tuoda sisälle itämään.