Siemenet

Ketegoriassa ei ole tuotteita
Siemenet

Maatiainen ry on välittänyt kotimaisia siemeniä vuodesta 1990 alkaen. Siemenvälityksen tavoitteena on tukea ja edistää perinne- ja maatiaiskasvien sekä kotimaisten luonnonkasvien viljelyä ja lisäämistä. Tarjonta on kautta vuosien painottunut koriste- ja luonnonkasveihin, mutta aina mukana on ollut myös arvokkaita ja mielenkiintoisia hyötykasvien kantoja, kuten kaskinaurista, sipuleita ja härkäpapua. Siementen toimitusaika tilauksesta on n. 1-2 viikkoa. Lasku tulee siementen mukana. Toimituskulut eivät sisälly siemenien hintaan.
Välityksessä/myynnissä olevat siemenet ovat jäseniemme keräämiä omista puutarhoistaan.  Kasvilajit/-lajikkeet on kuvattu mahdollisimman tarkasti lähettäjiltä saamien tietojen mukaan ja tämän perusteella ne ovat myös myynnissä. Siemeniä suositellaan tilattavan vain harrastuskäyttöön, sillä lajitunnistus tapahtuu jäsenien kasvituntemuksen pohjalta. Maatiainen ry ei vastaa virheellisistä tunnistustiedoista. Jäsenten keräämiä siemeniä on täydennetty ulkopuolelta tilatuilla vihannesten siemenillä (siementukkuliikkeet).

Verkkokaupan lisäksi siemeniä voi tilata myös sähköpostilla: siemen@maatiainen.fi. Ilmoita haluamasi kasvin nimi ja kpl määrä, sekä oletko jäsen/ei jäsen ja yhteystietosi (halutessaan voi käyttää siementilauslomaketta, mutta se ei ole pakollista). Lasku tulee siementen mukana. Siementilauslomake: https://www.maatiainen.fi/arkisto/siementilaus_netti.pdf

Tai käydä siemenostoksilla Maatiaisen kivijalkakaupassa (Stenbäckinkatu 8, Helsinki; avoinna ke-to 12-18).

Vuoden 2024 sähköinen siemenluettelo: https://www.maatiainen.fi/arkisto/luettelo.pdf

Tietoa liittymisestä jäseneksi: https://www.maatiainen.fi/jasen.htm

Maatiainen ry myy Verkkokaupan tuotteita vain Suomeen. Maatiainen ry only sells products to Finland. You cannot order products/items abroad from the online store.

Alakategoria

 • Yksivuotiset kasvit

  Yksivuotinen kasvi on sellainen kasvi, joka sekä itää, kasvaa että kuolee saman vuoden aikana. Kevätyksivuotisten kasvien lisäksi on syysyksivuotisia kasveja, jotka itävät syksyllä mutta kukkivat vasta seuraavana vuonna. Syysviljat ovat syysyksivuotisia. Monia luonnostaan monivuotisia kasveja kasvatetaan puutarhassa yksivuotisina. Monivuotisuuden voi estää esimerkiksi liian kylmä ilmasto. Yksivuotisia kasveja ovat mm. aurankukka, ruiskaunokki, samettikukka ja punakosmoskukat. Kuvassa oopiumiunikko, joka on ikivanha koriste-ja lääkekasvi.

 • Monivuotiset kasvit

  Monivuotinen kasvi on kasvi, joka elää ja kasvaa yli kaksi vuotta. Jos se kukkii vain kerran ja kuolee sen jälkeen, sitä kutsutaan nimellä kerran kukkiva monivuotinen kasvi. Jos kasvi kukkii useina eri vuosina, se on perenna. Perenna-nimitystä voidaan käyttää myös monivuotisista ruohovartisista koristekasveista (puutarhakukista). Tästä ryhmästä löytyvät myös kaksivuotiset kasvit, kuten karstaohdake. Kuvassa harmaankäenkukka, joka kukkii kauniisti heinäkuussa.

 • Huonekasvit

  Huonekasvi on kasvi, jota kasvatetaan sisätiloissa ruukussa. Huonekasvit luovat viihtyisyyttä ja ovat hyödyllisiä puhdistamalla ilmaa. Osa jopa tuottaa satoa sisälläkin, kuten riippaviidakkokurkku. Kuvassa mummonpalsami, joka on perinteinen ruukkukasvi.

 • Puuvartiset kasvit

  Puuvarsi on kasvin monivuotinen maanpäällinen varsi. Puuvartiset kasvit ovat kasvutapansa puolesta tavallisesti puita, pensaita, varpuja tai monivuotisia köynnöksiä. Mongolianvaahtera on nopeakasvuinen ja pitkäikäinen koristeellinen pikkupuu tai iso pensas. Sillä on myös upea syysväritys (kuvassa).

 • Syötävät kasvit

  Jäsenten omista puutarhoista kerättyjä hyötykasvien siemeniä. Kuvassa ruijanruohosipuli, ruohosipulin kookkaampi "serkku". Hyvä perhoskasvi.

 • Vihannesten siemenet

  Välitämme seuraavia muualta hankittuja (siementukkuliikkeet) vihannesten siemeniä. Mukana ei ole F1-hybridisiemeniä. Vihannesten siemenet on valittu täydentämään jäsenten puutarhoista kerättyjä siemeniä. Mukana on mahdollisimman paljon vanhoja lajikkeita, luomua ja biodynaamisesti tuotettuja simeniä. Siemenet ovat siementuotantotarkastettuja ja luomumerkityt myös luomusertifioituja.

 • Syysvälitys

  Itusilmut kannattaa tilata ja istuttaa syksyllä. Näitä ei välttämättä ole tarjolla ensi keväänä, koska itusilmut voivat kuivua talven aikana. Liljoista mm. tiikeri- ja ruskolilja tekevät itusilmuja. Kuvassa ruskolilja. Väinönputkelle, palsternakalle sekä mukula-ja saksankirvelille suositellaan syyskylvöä saman vuoden siemenillä, mutta itävyys säilyy vielä seuraavaan kevääseenkin.

  Vinkkejä syys/talvikylvöön:

  Jos maa on jo jäässä tai hangen alla, itusilmut/pikkusipulit voi istuttaa ruukkuun tai laatikkoon. Sitä säilytetään muutama viikko viileässä paikassa (+5 -10 astetta) että sipulit juurtuvat. Sen jälkeen astian voi siirtää ulos ja suojata mahdollisilta kovilta pakkasilta. Aikaisin keväällä sipulit istutetaan maahan. Sipulit/itusilmut voi laittaa jäätyneen maan päällekin, peittää ne n. 15 cm multaa. Tästä lähtevät sitten kasvuun keväällä.

  Siemenet voi kylvää maahan, jos se vielä sula tai kylvää kukkaruukkuun sisällä. Anna olla huoneenlämmössä 1-2 vk, vie ulos (ei ihan pakkaseen) nollaan asteeseen.

  Kylmäkäsittelyn vaativat lajit tarvitsevat viileän kauden ennenkuin itävät. Siemenet voi kylvää  heti ne saatuaan ruukkuun kosteaan multaan, pitää n. viikon verran huoneenlämmössä ja viedä sitten ulos ja haudata lumeen. Kun lumet alkavat sulaa, ruukun voi tuoda sisälle itämään.

 • ISOT MYYNTIKOOT

  Tämän kategorian kasveja on saatavilla isompia myyntikokoja. Tilaamalla esim. 3 kpl valitun kasvin siemeniä, niin annos on tuolloin 3 x esim. 2 g. Yhden kasvilajin siemenet pakataan samaan pussiin (esim. 3 x 2 g).