Varjoliljaniitty Katso suurempana

Varjoliljaniitty

201-2

5,00 €

Perin­tei­nen, nuokkuvakukkainen, kiitollinen lilja. Menestyy sekä varjossa että auringossa, hyvässä maassa, pihan reunalla, omenapuiden alla ja muualla missä nurmea ei leikata. Voi kylvää myös laikuittain. Liljojen kehittyminen kukkiviksi kestää n. 6 v. ja ne tarvitsevat kasvurauhan.

Kylvöohjeet:

Varjoliljan siemenet itävät niin kutsutun pitkän kaavan mukaan. Kylvöksen täytyy ensin olla 2–3 kuukautta lämpimässä (noin huoneenlämmössä), sitten 2–3 kuukautta viileässä (1–5 asteessa), minkä jälkeen itäminen tapahtuu (puoli)lämpimässä.

Näppäräksi havaitun aikataulun mukaan on paras kylvää siemenet lokakuun lopussa sisälle kosteaan turvehiekkaseokseen esimerkiksi pakastusrasiaan tai karkkilaatikkoon (reiät pohjaan ja kansi päälle). Kylvös saa olla huoneenlämmössä marras-, joulu- ja tammikuun ajan. Mullan täytyy pysyä tasaisesti mukavan tuoreena, kansi auttaa siinä asiassa. Mullan pinnalla ei tapahdu mitään, mutta mullan alle kehittyy eräänlaisia minisipuleita. Helmi-, maalis- ja huhtikuuksi kylvörasia viedään jääkaappiin, kellariin tai ulos lumen alle. Vapusta alkaen kylvös saa olla ulkona hoidettuna ja vahdittuna, kansi pois päältä ja harso tilalle. Ilmojen lämmettyä mullasta työntyy soikeita pikkulehtiä, yksi lehti siementä kohti.

Tästä lähtien kasvatellaan taimia ja sipulit suurenevat vuosi vuodelta. Ensimmäisen kasvukesän jälkeen sipulit ovat pikkusormenkynnen kokoisia, silti jo tyypillisen keltaisia ja koostuvat pikkuisista suomuista. Ensimmäisenä syksynä on paras kumota juurtunut sipulipaakku pois kylvörasiasta ja upottaa kokonaisena maahan lavaan, kylvöpenkkiin tai muuhun sellaiseen paikkaan, josta taimet löytyvät jatkossakin eivätkä jää muun kasvillisuuden jalkoihin.

Toisena kesänä taimia pidetään silmällä ja hoidetaan sopivan maltillisesti. Jos taimet ovat kasvaneet mukavasti, jo toisena syksynä voi olla aiheellista nostaa sipulit maasta ja istuttaa harvempaan.

Ja näin kasvatus jatkuu vuodesta seuraavaan, kunnes sipulit ovat tarpeeksi suuria siirrettäväksi lopulliselle kasvupaikalle.

Kylvöohjeen teksti Pirkko Kahila

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 80-150 cm
  • Kasvupaikka: Auringosta varjoon
  • Kukinta-aika: VI-VII, valkoista ja liilanpunaista varjoliljaa
  • Annos: 5 g riittää noin 10 m2
  • Maaperä: Tuore, ravinteinen maa
  • Kylvöohje: Siemenet voidaan kylvää joko syksyllä tai aikaisin keväällä. Osa siemenistä vaatii kylmäkäsittelyn. Kylvö kosteaan, rikkaruohottomaan maahan
  • Huom. Pysyvyyttä voi varmistaa keräämällä siemeniä talteen ja an­ta­malla kasvien sie­men­tää