Katso suurempana

Kaskinauris "Sonkajärvi", YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Rova / Brassica rapa

Tiedot

33-21-23 YE

2,50 €

Kaskinauris on ohran ohella vanhimpia viljelykasvejamme. Kastellaan, jos on kuivaa. Nauriita voi syödä pitkin kesää. Korjuu syysmyöhällä, varastointi kellariin. Tämä kanta on alunperin Sonkajärveltä vanhalta emännältä. Sitä on viljelty ainakin jo vuonna 1911. Mukula voi painaa jopa 2 kg.

Kaksivuotinen, ensimmäisenä vuonna kasvaa mukula ja toisena kukkii. Kellarissa mukulat pärjäävät talven yli ja kasvatusta voidaan jatkaa seuraavana keväänä. Siemennauriiksi valitaan korjuuvaiheessa ehjänapaiset, vähänaattiset, parhaat yksilöt. Keväällä ne istutetaan kasvattamaan kukkavartta, johon ilmestyy kesällä keltainen rypsiä muistuttava kukinto. Kukkavarsien annetaan kuivua. Syksyllä siemenet ravistellaan pusseihin. Itävyys säilyy 4–6 vuotta. Ristisiittoinen, hyönteis-ja tuulipölytteinen.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Nauriin vanha kaskiviljelytapa oli juhannusrukiin seassa juurehisena. Naurissato ja rukiin laiho korjattii syksyllä. Talvehtiva ruis esti ravinteita huuhtoutumasta ja ruis tuotti jyväsadon seuraavana kasvukautena. Peräkkäisinä vuosina tulee välttää Brassica -kasvien viljelyä samassa maassa. Etelä-Suomessa voidaan talvikäyttöön nauriita kylvää vielä heinäkuun alussa.

Tuhka tai kalkki parantaa kaskinauriin kasvua ja suojaa sitä taudeilta, erityisesti ristikukkaisia vaanivalta möhöjuurelta. Ripottele tuhkaa myös sateen tai kastelun jälkeen kaskinauriin lehvästölle suojaamaan kirpoilta ym. lentäviltä öttiäisiltä, sillä nekin rakastavat kaskinaurista.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 2. kesänä korkea kukintovarsi
  • Alkuperä: Sonkajärvi
  • Kukinta-aika: 2. kesänä keltainen rypsimäinen kukka kesällä
  • Maaperä: Lämmin, multava hieta- tai hiekkamaa. Pitää tuhkasta, ei voimakasta lannoitusta
  • Kylvöohje: a kylvö keväällä tai alkukesällä riviin. Kylvös on hyvä heti suojata kasvuharsolla tuhohyönteisiltä. Harvennus 10 cm välein
  • Huom. Siemenviljelyssä (2. kesänä) huomioitava varoetäisyys 1 km muihin kukkiviin naurislajikkeisiin sekä myös muihin tämän lajin (B. rapa) kukkiviin kasveihin: pinaattikiinankaali, mitzuna, rypsi, kiinankaali, vihannessinappi ja tatsoikaali.
  • Viljelytapa: Kastellaan, jos kuivaa. Ei voimakasta lannoistusta, maahan voi levittää puuntuhkaa 10-20 kg/aari.