Peltoherne/Kapusiiniherne "Ruotsin Violetti" YLLÄPITOVILJELY-KANTA Katso suurempana

Peltoherne/Kapusiiniherne "Ruotsin Violetti" YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Kokärt / Pisum sativum

Tiedot

110-5-1-1 YA

3,00 €

Tämä herne on alunperin vanha ruotsalainen kanta ja todennäköisesti nk. kapusiiniherne. On aiemmin ollut Maatiaisen siemenluettelossa nimellä ”Ruotsin Violetti”. Varret 2 m, kukat ja palot violetit. Siemenet tuleentuneina hieman kuhmuisia ja vaalean ruskeita. Kasvaa monenlaisissa maissa. Kylvö lämmenneeseen maahan, siemenet noin 7 cm välein. Tuetaan oksilla tai verkolla. Kasvit ovat kauniita tarhaherneiden joukossa ja niitä voidaan käyttää koristeköynnöksen tapaan. Myös maanparannukseen. Herneet melko kitkerän makuisia, jotkut kyllä ovat syöneet niitä.

Herneet ovat itsepölytteisiä. Periaatteessa eri hernelajikkeita voi kasvattaa lähekkäin, mutta hyönteiset voivat kumminkin aiheuttaa risteytymistä, suositellan siemenviljelyssä 20-50 m:n etäisyyttä lajikkeiden välille. Herneellä viljelykierto on tärkeä.

Siemenviljely varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos sie­me­neksi kerätään pelkästään viimeisiä lat­va­pal­koja. Kan­­taa ylläpidetään myös poistamalla puh­dis­tetuis­ta herneistä poikkeavan näköiset yksilöt.

Siemenviljelyssä ei korkeitakaan herneitä tarvitse tukea. Vaan siemenet kylvetään tiheäksi kasvus­toksi noin 80 hernettä /m2 eli 10 cm taimiväli ja 10-20 cm riviväli. Koko kasvusto korjataan silloin kun alimmat palot ovat hiukan kellastuneet ja ylimmät kuivahtaneet.

Kasvit kuivataan ns. haasiassa eli A-mallisen teli­neen päällä jonka päälle laitetaan muovi tai muussa sateelta suojaisessa, ilmavassa paikassa. Itse kuivasin hernekasvuston aurinkoisella seinustalla olevan halkopinon päällä, räystään alla. Herneet tuleentuvat 2-4 viikossa ilmoista riippuen. Tämän jälkeen kerätään palot ja ne kuivataan vielä huoneenlämmössä (25 asteessa) muutaman päivän ajan. Kuivauslämpötila ei saa olla yli huoneenläm­pötilan ettei itävyys kärsi. Her­neen­pa­lot avataan käsin tai puidaan säkissä ja sie­menistä poistetaan huonot, poikkeavan näköiset ja vahin­goittuneet herneet.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 150-200 cm, vaatii tuentaa
  • Alkuperä: Vanha ruotsalainen kanta
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: Kukat ja palot violetit
  • Maaperä: Kosteutta pidättävä, multava savi- tai hietamaa. Kasvaa monenlaisissa maissa
  • Kylvöohje: Kylvö lämmenneeseen maahan, siemenet n. 7 cm:n välein
  • Huom. Tämä on vanha löytö ja itävyys ei enää ole paras mahdollinen. Mutta toivotaan että viljelijä kokeilisi ja saisi tuotettua hernettä, jotta kanta ei häviäisi
  • Viljelytapa: Myös koristeköynnöksenä ja maanparannukseen