Papu, keittopapu  'Tiger's Eye' YLLÄPITOVILJELY-KANTA Katso suurempana

Papu, keittopapu 'Tiger's Eye' YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Kokböna / Phaseolus vulgaris var. vulgaris

Tiedot

106-2-3-1 YB

3,00 €

Alunperin uskotaan olevan Chilestä tai Argentiinasta. Pavut ovat kooltaan n. 1 cm pitkiä, meripihkanvärisiä tai kultaisia tummanpunaisilla tai kastanjanruskeilla pyörteillä: värit muistuttavat tiikerin silmien väriä. Ihanan täyteläinen maku ja pehmeä rakenne. Erittäin pehmeät kuoret melkein häviävät kypsennettynä. Suhteellisen aikainen (80-90 vrk), pensasmainen. Heirloom-tyyppinen. Käyttö tuoreena/kuivattuna. Hyvin satoisa.
Suojaetäisyys: Periaatteessa eri papulajikkeita voi kas­vat­taa lähekkäin, mutta koska hyönteiset voivat aiheuttaa ris­tey­tymistä pienessä määrin suo­sitellaan siemenviljelyssä 20-50 m e­täi­syyt­­tä pin­nanmuodoista riippuen ja kaupallisessa siemenviljelyssä 100m. Pavun mm. pensaspavun siemenviljely onnistuu varmimmin Etelä-Suomessa lämpimässä ja suojaisessa paikassa. Jos kesä on lämmin ja pitkä, niin siemensadosta voi tulla tyydyttävä. Esim. salkopavun siemenviljelys on vielä hankalampaa kuin pensaspavun. Mutta ruusupavun siemenviljely onnistuu helposti ja varhaisimmista paloista saa usein hyvää siementä. Maalaji olisi hyvä olla kevyttä ja hiekansekaista, savimaa ei sovellu. Rakennuksen tai jonkun suojan eteläseinusta on suositeltava kasvupaikka. Sääoloista riippuen kylvö tehdään toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa kun maan lpt on +10 o C. Siemenviljelyä varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos sie­me­neksi kerätään pelkästään viimeisiä lat­va­pal­koja. Kan­­taa ylläpidetään myös poistamalla puh­dis­tetuis­ta pavuista poikkeavan näköiset yksilöt. Pavut kylvetään 1 m:n levyiseen penkkin kahteen riviin, riviväli 10 cm. Kylvösyvyys 2 cm. Taimet mullataan, kun ne ovat muutaman cm korkuisia. Siemenet tuleentuvat yleensä vasta syyskuussa. Palot muuttuvat silloin keltaisiksi. Valmiit palot poimitaan ja jälkikuivataan ilmavassa ja kuivassa paikassa ohuena kerroksena. Homehtumisvaaran takia palkoja tulee käännellä kuivauksen aikana. Siemenet erotellaan paloista käsin ja jonka jälkeen siemenet kuivataan ohuena kerroksena kuivassa ja ilmavassa paikassa. Syyshallojen uhatessa tuleentumaton kasvusto kannattaa suojata hallaharsolla.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Korkeus: 60-90 cm
  • Alkuperä: Solholmens lilla gröna/Sesam
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Maaperä: Kevyttä ja hiekansekaista, savimaa ei sovellu
  • Kylvöohje: Kylvö 1 m:n levyiseen penkkin kahteen riviin, riviväli 10 cm, kylvösyvyys 2 cm
  • Huom. Siemenviljelyä varten on hyvä kylvää oma kasvusto