Tarhaherne "Kerimäki" YLLÄPITOVILJELY-KANTA Katso suurempana

Tarhaherne "Kerimäki" YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Märgärt / Pisum sativum

Tiedot

110-5-9 YA

3,00 €

Tarhaherne on yleisnimitys valkokukkaisille herneille. "Kerimäki" – vanha rokkaherne Kerimäeltä! Palot lyhyitä (4–5 cm), herneet keltaiset, pyöreät ja pienet. Kukat pienet, valkoiset. 150–200 cm. "Ihan helppo viljeltävä kun­­­­han vaan ajoissa muistaa tukea. Meillä kasvaa sa­vi­poh­jaisessa multamaassa. Tuleentunut sie­men on keltai­nen eikä kovinkaan suuri. Tänä kesänä vielä pie­nempi, kun kuivaa oli ja laiskansorttinen kastelija. Pak­kas­takin ihan mukavasti kestää. Eilen söin viälä her­nettä maa­lta (20.10) ! Herneestä suuri osa menee suoraan laps­väen suihin maalta, mutta kyllähän siitä on rokkaakin keitelty."

Herneet ovat itsepölytteisiä. Siemenviljelyssä suositellaan 20-50 m:n varoetäisyyttä muihin hernelajikkeisiin. Herneellä viljelykierto on tärkeä. Jos viljellään samalla paikalla kauan voi ilmaantua juuristotautia, joka aiheuttaa kitukasvuisuutta.

Siemenviljely varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos sie­me­neksi kerätään pelkästään viimeisiä lat­va­pal­koja. Kan­­taa ylläpidetään myös poistamalla puh­dis­tetuis­ta herneistä poikkeavan näköiset yksilöt.

Siemenviljelyssä ei korkeitakaan herneitä tarvitse tukea. Vaan siemenet kylvetään tiheäksi kasvus­toksi noin 80 hernettä /m2 eli 10 cm taimiväli ja 10-20 cm riviväli. Koko kasvusto korjataan silloin kun alimmat palot ovat hiukan kellastuneet ja ylimmät kuivahtaneet.

Kasvit kuivataan ns. haasiassa eli A-mallisen teli­neen päällä jonka päälle laitetaan muovi tai muussa sateelta suojaisessa, ilmavassa paikassa. Itse kuivasin hernekasvuston aurinkoisella seinustalla olevan halkopinon päällä, räystään alla. Herneet tuleentuvat 2-4 viikossa ilmoista riippuen. Tämän jälkeen kerätään palot ja ne kuivataan vielä huoneenlämmössä (25 asteessa) muutaman päivän ajan. Kuivauslämpötila ei saa olla yli huoneenläm­pötilan ettei itävyys kärsi. Her­neen­pa­lot avataan käsin tai puidaan säkissä ja sie­menistä poistetaan huonot, poikkeavan näköiset ja vahin­goittuneet herneet.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 150-200 cm
  • Alkuperä: ”Kerimäki” – vanha rokkaherne Kerimäeltä!
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: Kukat pienet ja valkoiset, tuleentunut siemen on keltainen eikä kovinkaan suuri
  • Maaperä: Savipohjainen multamaa
  • Kylvöohje: Kylvö lämpimään maahan
  • Huom. ”Ihan helppo viljeltävä kunhan vaan ajoissa muistaa tukea. Pakkastakin ihan mukavasti kestää. Eilen söin viä hernettä maalta (20.10)! On rokkaakin keitelty.”