Väinönputki Katso suurempana

Väinönputki

Kvanne / Angeliga archangelica

Tiedot

24-1-1 C

3,00 €

Vuoden 2020 Maatiaiskasvi! Väinönputki on Lapin aromikas ja terveellinen luonnonkasvi. Muistuttaa karhunputkea, mutta tanakampi. Nostaa vihreät lehtensä lumen alta esiin jo varhain keväällä. Houkuttelee hyödyllisiä petohyönteisiä. ”Parhaita seurattavia kasveja lapsiperheen pihalle.” Kaksi- tai monivuotinen. Siementen itävyys heikkenee hyvin nopeasti. Kylvä tilaamasi siemenet samana keväänä mahdollisimman aikaisin. Siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Jatkossa on helpointa kylvää tuoreet siemenet heti syksyllä tai antaa vain kasvin siementää itse. Väinönputken siemenet on hyvä lähettää niin, että ne ehtivät syysvälitykseen. Väinönputken lehdillä saa villan värjättyä tummanvihreäksi. Kukkia voi lisätä salaattiin. Tuoreista tai kuivatuista siemenistä voi tehdä teetä tai maustaa niillä ruokia ja juomia. Kukinnon voi keittää ja käyttää kuten kukkakaalia. Talventörröttäjä.

Suojaetäisyys: Risteytyy muiden samaan aikaan kukkivien väinönputkikantojen kanssa. Maasto-oloista ja kasvimäärästä riippuen suositellaan 500-1600 m suojaetäisyyttä. Kukkii ja tuottaa siementä toisena kesänä, jonka jälkeen yleensä kuolee. Tuulilta suojainen kasvupaikka on suotava koska tuuli ravistelee helposti tuleentuneet siemenet maahan. Sarjakukkaiskasveissa kasveissa (myös mm. väinönputki, liperi, saksankirveli) pidetään ensimmäisen ylimpänä olevan pääkukinnon siemeniä parhaimpina. Ainakin niillä on eniten aikaa kypsyä. Jos kukintoja on paljon voi myöhäisempiä poistaa ja jättää vain 2-4 ensimmäistä kukkasarjaa, koska myöhemmissä ei siemen ehdi valmistua. Korjuu suoritetaan sitä mukaan kun siemenet kypsyvät. Leikkaa pois ne kukkasarjat joiden siemenet ovat kypsyneet. Kuivaa vielä siemenet kuivassa ilmassa paikassa. Leikkaa viimeistään ennen syyssateita kaikki loput kukkavarret jälkituleentumaan, eli anna niiden roikkua ilmavasti tai pidä esim. paperipussissa kunnes siemenet ovat täysin kuivia ja irtoavat helposti.

Huom.Siementen itävyys heikkenee hyvin nopeasti. Kylvä tilaamasi siemenet samana keväänä mahdollisimman aikaisin. Siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Jatkossa on helpointa kylvää tuoreet siemenet heti syksyllä tai antaa vain kasvin siementää itse. Väinönputken siemenet olisi hyvä lähettää niin, että ne ehtivät syysvälitykseen.

  • Kannan ikä: ***
  • Korkeus: Viljeltynä jopa 2 m
  • Alkuperä: Ap. Jelitto. Kasvanut Suomessa jo 20 v. E-S
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen-puolivarjo
  • Kukinta-aika: VII-VIII, pallonpyöreä vihertävä kukintosarja
  • Maaperä: Tuore, runsasravinteinen maa
  • Kylvöohje: Kylvö alkusyksyllä ulos, itää seuraavan keväänä. Kylväytyy jatkossa itse. Taimiväli 70 cm
  • Huom. "Kasvi on parhaimmillaan keväällä, jolloin sen lehtiä ja vartta kannattaa ottaa käyttöön. Kukat voi keittää ja syödä kukkakaalin tapaan.”