Katso suurempana

Vilja, maatiaisruis 'Iivo'

Råg / Secale cereale

Tiedot

130-13-1 I

3,00 €

Iivo ruis tuotiin vuonna 1942 Sortavalasta. Se kuuluu vielä 1960-luvulla viljeltyjen maatiaisrukiiden joukkoon.

Iivo ruis on aikainen, talvehtimisessa hyvä, sakoluvultaan hyvä, pienijyväinen, kuoriprosentti on iso, joten sisältää runsaasti jyvän kuorikerroksen mineraaleja ja ravintokuituja. Iivo rukiilla voitetaan leipäkilpailuja jatkuvasti.

Korsi on pitkä, ei kuitenkaan vanhimpien juhannusrukiiden mittainen. Lakoontuminen ei kuitenkaan ole ongelma, jos kukka on ehtinyt pölyttyä.

Korren pituus on tavanomaisesta viljelynäkökulmasta liian pitkä, maatiaiskatsannosta tämä on myös vahvuus ja mahdollisuus kattojen ja himmelien tekijöille. Pitkäkortisen rukiin juuristo on myös laajempi kuin lyhytkortisen, jolloin se hoitaa ja viherlannoittaa maata juuristollaan paremmin.

’Iivo’ – rekisteröity alkuperäisruis, syysruis Liperistä. ”Setäni Hannes Parviainen toi sen 1932 Sortavalasta, jossa hän oli pehtoorina. Siitä lähtien sitä on viljelty meidän tilalla. Lajikeominaisuuksiltaan Suomen aikaisin ja sakoluvultaan paras. Kestävyys lumihometta vastaan on n.30 % parempi kuin nykyisillä lajikkeilla. Kesän 2014 sakoluvut yli 300. Heikkoutena on korren pituus eikä sato ole yhtä hyvä kuin nykyisillä lajikkeilla. Jyväkoko on pieni, joten jauhoon tulee kuituja ja hyvä leivontaominaisuus".

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 150-200 cm
  • Alkuperä: Iivo ruis tuotiin vuonna 1942 Sortavalasta
  • Annos: 50 g. Tiedustele isompia määriä toimisto@maatiainen.fi
  • Maaperä: Tulee toimeen ravinteiltaan ja kosteudeltaan vaatimattomassa maassa
  • Kylvöohje: Voidaan kylvää myös juhannusrukiina, perinteisenä syysrukiina elokuussa tai E-Suomessa routarukiina viimeistään lokakuun 1. viikolla
  • Huom. Vuoden 2012 maatiaiskasvi. Siemenviljelyssä vähintään 200 m varoetäisyys muihin ruislajikkeisiin