Vilja, kaskiruis "Lennuksen ruis" / Maatiaisruis Katso suurempana

Vilja, kaskiruis "Lennuksen ruis" / Maatiaisruis

Råg / Secale cereale

Tiedot

130-13-1 D

3,00 €

Lennuksen ruis on perinteinen syysruis (elokuussa kylvettävä) sekä myöhäinen syysruis eli routaruis (routarukiina sen myöhäisin kylvöaika on Etelä-Suomessa lokakuun 1. viikolla). Sopii siis hyvin talvisuojaukseen kasvimaallekin. Ruis on pitkäkortista – pitkä mies peittyy siihen – pienijyväistä (harmaita ja ruskeita jyviä), hyvänmakuista, kohtalaisen satoisaa. Pensominen on ollut kohtalaista, sisältää jonkin verran runsaastikin pensovaa ainesta, suurinpiirtein kaskirukiin aikaan kylvettynä voi joistakin jyvistä suotuisissa oloissa nousta 10-40 kortta, joidenkin yksittäisten siementen sato voi tavallisessa pellossa siis olla 1000-2000-kertainen, hehtaarisato ei toki ole vastaavaa luokkaa. Tarvittavan kylvösiemenen määräkin on tavanomainen. Korrenpituus vaihtelee, joukossa on aina joitakin selvästi muita pitempiä korsia. Olki on kaunis kasvukauden aikaisten värinvaihteluiden takia: keväällä vaalean sinivihreä, sitten osin violetinpunertava, tuleennuttuaan lähinnä keltainen.Tähkät katkeilevat jonkin verran villirukiin tapan, erityisesti puidessa. Kasvusto soveltuu hyvin rikkaruohojen hävittämiseen varjostamalla. Suositellaan Kaakkois- ja Etelä-Suomeen. Kuvassa viskattua Lennuksen ruista. Viljelypaikka Luumäki.

Timo  Rantakaulio  kertoo  kasvattamastaan  Lennuksen  rukiista:  ”Lennuksen  ruis  on  maatiaisruista,  jota  on  ammoisista  ajoista  viljelty  kotiseudullaan  Etelä-Karjalassa  Lennusjärven  ympärillä,  Savitaipaleen  ja  Luumäen  rajakylissä.  Viljelijät kylvivät sitä 1900-luvun jälkipuoliskolla vain metsäpeltoihin, jottei se sekaantuisi muunlaiseen rukiiseen. Nyt sen viljely on lähestulkoon loppunut, saatan olla ainut joka tätä nykyisin kylvää. Minulla sato on vaihdellut lannoituksen, maaperän, etäviljelyn ja erinäisten  sattumusten  takia.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 150-200 cm
  • Alkuperä: ”Maatiaisruista, jota on ammoisista ajoista viljelty kotiseudullaan Etelä-Karjalassa Lennusjärven ympärillä.”
  • Annos: 50 g
  • Maaperä: Tulee toimeen ravinteiltaan ja kosteudeltaan vaatimattomassa maassa
  • Kylvöohje: Voidaan kylvää syysrukiina elokuussa tai E-Suomessa routarukiina viimeistään lokakuun 1. viikolla
  • Huom. Vuoden 2012 maatiaiskasvi. Siemenviljelyssä vähintään 200 m varoetäisyys muihin ruislajikkeisiin
  • Viljelytapa: Viljelypaikka Luumäki