
Ennen sotia tomaatti oli vielä suhteellisen harvinainen herkku, mutta nykyään yksi suosituimmista vihanneksista maailmassa. Seoksessa mukana perinnetomaatteja: ”Vienatar”, ”Vienankarjala” ja ”Potattomatti/Savitaipale” sekä pula-aikana kehoitettiin kasvattamaan ravintoarvoltaan rikkaita kasviksia esim. papuja ja niistä mukana taitepapu ”Särdal” ja ”Harplinge” sekä keittopapu ”Persson”.
Pavun kylvö suoraan avomaalle: siemenet kylvetään ulos vasta kesäkuun alussa, jolloin maa on vähintään +10 astetta. Kylvö 1 m:n levyiseen penkkin kahteen riviin, riviväli 10 cm, kylvösyvyys 2 cm. Parin tunnin siemenen lioitus nopeuttaa itämistä.
Tomaatin taimikasvatus aloitetaan 7–8 viikkoa ennen ulosistutusta. Istutus touko–kesäkuussa kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos, kun hallanvaara on ohi. Kylvösyvyys 0,5 cm. Itämisaika 5-15 vrk. Taimi- ja riviväli 50 cm. Taimet sidotaan tukeen ja poistetaan varkaat tarvittaessa