Kaali, ruusukaali 'Groninger'
Brysselkål / Brassica oleracea Gemmifera-Ryhmä
Brysselkål / Brassica oleracea Gemmifera-Ryhmä
Ruusukaalin otaksutaan olevan peräisin Belgiasta, jossa sitä jo kasvatettu 1200-luvulla. Siitä johtunee varmaan kasvin nimikin, brysselinkaali. Syötävät ruusukkeet muodostuvat lehtihankasilmuista. Ruusukaalin kasvuaika on pitkä, n. 170 vrk ja taimikasvatusaika on 5-6 viikkoa. Ravinnearvoiltaan ruusukaali on yksi parhaimmista vihanneksistamme, etenkin C-vitamiini taso on korkea.. Ruusukaalia voi säilöä pakasteena tai käyttää tuoreeltaan keitettynä. Lyhytaikaisesti ruusukaalia voi varastoida varsineen tai irrottaa ruusukkeet ja laittaa ne rei'itettyyn muovipussiin, säilyvyys 0-1 asteen lämpötilassa 4-5 viikkoa.