Peltoherne "Inkilä" / "Inkilän Hovi" YLLÄPITOVILJELY-KANTA Katso suurempana

Peltoherne "Inkilä" / "Inkilän Hovi" YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Kokärt / Pisum sativum

Tiedot

110-5-1 YA

3,00 €

Viljelty Suomessa ainakin 70 vuotta. Saatu Lasse Nordlundilta, joka on saanut siemenen Juvalta Inkilän kartanosta. Lasse on nimennyt herneen ja kasvattanut sitä noin 20 v. Valtimolla Pohjois-Karjalassa.

Historiaa: Herne (todennäköisesti) lähtöisin juvalaisen Inkilän kartanosta. Inkilänhovi on vaihtanut omistajaa useaan otteeseen. Suuren Pohjansodan aikaan 1700-luvun alussa isännyyden jakoivat Tawastin veljekset. Heidän sisarensa Kristina Tawast avioitui liivinmaalaisen Kristian Wahlin kanssa. Arvellaan, että Wahl olisi tuonut Balttiasta hernelajikkeen, joka tunnetaan nimellä ”Inkilän herne”. (Mikkelinyt) Inkilässä oli myös ennen vanhaa tunnettu Inkilän kauppapuutarhaa.

Korkeakasvuinen ja erittäin runsassatoinen. Tuleentuneet herneet ovat kulmikkaita ja vaaleanruskeita, seassa jokunen tummempi. Herneet ovat voimakkaan makuisia, mutta niitä on käytetty kuivattuna papujen tapaan. Herneet ovat itsepölytteisiä. Periaatteessa eri hernelajikkeita/kantoja voi kasvattaa lähekkäin, mutta hyönteiset voivat kumminkin aiheuttaa risteytymistä, suositellan siemenviljelyssä 20-50 m:n etäisyyttä lajikkeiden välille. Herneellä viljelykierto on tärkeä.

Siemenviljely varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos sie­me­neksi kerätään pelkästään viimeisiä lat­va­pal­koja. Kan­­taa ylläpidetään myös poistamalla puh­dis­tetuis­ta herneistä poikkeavan näköiset yksilöt.

Siemenviljelyssä ei korkeitakaan herneitä tarvitse tukea. Vaan siemenet kylvetään tiheäksi kasvus­toksi noin 80 hernettä /m2 eli 10 cm taimiväli ja 10-20 cm riviväli. Koko kasvusto korjataan silloin kun alimmat palot ovat hiukan kellastuneet ja ylimmät kuivahtaneet.

Kasvit kuivataan ns. haasiassa eli A-mallisen teli­neen päällä jonka päälle laitetaan muovi tai muussa sateelta suojaisessa, ilmavassa paikassa. Itse kuivasin hernekasvuston aurinkoisella seinustalla olevan halkopinon päällä, räystään alla. Herneet tuleentuvat 2-4 viikossa ilmoista riippuen. Tämän jälkeen kerätään palot ja ne kuivataan vielä huoneenlämmössä (25 asteessa) muutaman päivän ajan. Kuivauslämpötila ei saa olla yli huoneenläm­pötilan ettei itävyys kärsi. Her­neen­pa­lot avataan käsin tai puidaan säkissä ja sie­menistä poistetaan huonot, poikkeavan näköiset ja vahin­goittuneet herneet.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 200 cm, vaatii tuentaaa
  • Alkuperä: Ilmeisesti Baltiasta lähtöisin oleva pelto- eli rehuherne. Viljelty Suomessa ainakin 70 vuotta. Inkilän kartano, Juva
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: Koristeelliset kaksiväriset kukat, tummanvioletit siivet ja vaalean liila purje. Muistuttaa ulkonäöltä Hollantilaista ’Aka Blauwschokkers’ ? – lajiketta.
  • Maaperä: Kosteutta pidättävä, multava savi- tai hietamaa. Kasvaa monenlaisissa maissa
  • Kylvöohje: Kylvö lämmenneeseen maahan, siemenet n. 7 cm:n välein
  • Huom. Myös koristekönnöksenä ja maanparannukseen