Peltoherne "Inkilä" YLLÄPITOVILJELY-KANTA Katso suurempana

Peltoherne "Inkilä" YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Kokärt / Pisum sativum

Tiedot

110-5-1 YA

3,00 €

Viljelty Suomessa ainakin 60 vuotta. Saatu Lasse Nordlundilta, joka on saanut siemenen Juvalta Inkilän kartanosta. Lasse on nimennyt herneen ja kasvattanut sitä noin 20 v. Valtimolla Pohjois-Karjalassa.

Korkeakasvuinen ja erittäin runsassatoinen. Tuleentuneet herneet ovat kulmikkaita ja vaaleanruskeita, seassa jokunen tummempi. Herneet ovat voimakkaan makuisia, mutta niitä on käytetty kuivattuna papujen tapaan. Herneet ovat itsepölytteisiä. Periaatteessa eri hernelajikkeita/kantoja voi kasvattaa lähekkäin, mutta hyönteiset voivat kumminkin aiheuttaa risteytymistä, suositellan siemenviljelyssä 20-50 m:n etäisyyttä lajikkeiden välille. Herneellä viljelykierto on tärkeä.

Siemenviljely varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos sie­me­neksi kerätään pelkästään viimeisiä lat­va­pal­koja. Kan­­taa ylläpidetään myös poistamalla puh­dis­tetuis­ta herneistä poikkeavan näköiset yksilöt.

Siemenviljelyssä ei korkeitakaan herneitä tarvitse tukea. Vaan siemenet kylvetään tiheäksi kasvus­toksi noin 80 hernettä /m2 eli 10 cm taimiväli ja 10-20 cm riviväli. Koko kasvusto korjataan silloin kun alimmat palot ovat hiukan kellastuneet ja ylimmät kuivahtaneet.

Kasvit kuivataan ns. haasiassa eli A-mallisen teli­neen päällä jonka päälle laitetaan muovi tai muussa sateelta suojaisessa, ilmavassa paikassa. Itse kuivasin hernekasvuston aurinkoisella seinustalla olevan halkopinon päällä, räystään alla. Herneet tuleentuvat 2-4 viikossa ilmoista riippuen. Tämän jälkeen kerätään palot ja ne kuivataan vielä huoneenlämmössä (25 asteessa) muutaman päivän ajan. Kuivauslämpötila ei saa olla yli huoneenläm­pötilan ettei itävyys kärsi. Her­neen­pa­lot avataan käsin tai puidaan säkissä ja sie­menistä poistetaan huonot, poikkeavan näköiset ja vahin­goittuneet herneet.

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 200 cm, vaatii tuentaaa
  • Alkuperä: Ilmeisesti Baltiasta lähtöisin oleva pelto- eli rehuherne. Viljelty Suomessa ainakin 60 vuotta. Inkilän kartano, Juva
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: Koristeelliset kaksiväriset kukat, tummanvioletit siivet ja vaalean liila purje. Muistuttaa ulkonäöltä Hollantilaista ’Aka Blauwschokkers’ ? – lajiketta.
  • Maaperä: Kosteutta pidättävä, multava savi- tai hietamaa. Kasvaa monenlaisissa maissa
  • Kylvöohje: Kylvö lämmenneeseen maahan, siemenet n. 7 cm:n välein
  • Huom. Myös koristekönnöksenä ja maanparannukseen