Härkäpapu ”Savitaipale” Katso suurempana

Härkäpapu ”Savitaipale”

Bondböna / Vicia faba

Tiedot

149-1-3 A

3,00 €

Härkäpapu on vanha viljelykasvi koko maailmassa, hyvä valkuaiskasvi. Maatiaiskanta Savitaipaleelta, jolla on keskikokoiset, vaaleat, violetit ja mustat pavut. Kannan jalostamista on helppo itse jatkaa valitsemalla lisäykseen omaa makua miellyttäviä pulleita papuja. Vaaleat pavut ovat miedompia, violetit pavut vahvempia ja mustat pavut karvaamman makuisia. Pehmeitä, vihreitä papuja käytetään keittoihin, paistoksiin, salaatteihin (kiehautettava). Tuleentuneista pavuista valmistetaan mm. perinteistä papurokkaa (pavut liotettava yön yli ja kiehautettava ennen varsinaista kypsentämistä). Papu on täysin tuleentuneena aluksi mustaa. Hyönteiset risteyttävät lähekkäin kasvavia härkäpapuja, joten suositeltava varoetäisyys muihin härkäpapuviljelyksiin vähintään 300 m. Siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä. Maatiaisten suhteen se on tärkeä siemenenvalintamenetelmäkin, jonka avulla "kivipavut" eli hitaasti pehmenevät voidaan jättää pois kylvöksestä. Pitkässä liotuksessa selviää myös itävyys yleensä. Härkäpapujahan voi liottaa useamman päivänkin (2-4).

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 70-150 cm
  • Alkuperä: Savitaipale on maatiaiskanta, mikä tarkoittaa, että pavuissa on paljon vaihtelua. Kaulion kylästä Savitaipaleelta
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: VI-VIII, valkoiset mustatäpläiset tuoksuvat kukat, pulleat palot loppukesästä
  • Annos: 40 g
  • Maaperä: Hyvin muokattu multasavimaa, mutta pärjää monenlaisessa maassa
  • Kylvöohje: Kylvö varhain toukokuussa. Taimiväli 20-30 cm, riviväli 50 cm. Kuivina kausina kasteltava. Papujen liotus 1 vrk 25 asteisessa vedessä nopeuttaa itämistä
  • Huom. Vuoden 2000 maatiaiskasvi! Perinteinen rokkapapu