Härkäpapu ”Savitaipale”
Bondböna / Vicia faba
Bondböna / Vicia faba
Härkäpapu on vanha viljelykasvi koko maailmassa, hyvä valkuaiskasvi. Maatiaiskanta Savitaipaleelta, jolla on keskikokoiset, vaaleat, violetit ja mustat pavut. Kannan jalostamista on helppo itse jatkaa valitsemalla lisäykseen omaa makua miellyttäviä pulleita papuja. Vaaleat pavut ovat miedompia, violetit pavut vahvempia ja mustat pavut karvaamman makuisia. Pehmeitä, vihreitä papuja käytetään keittoihin, paistoksiin, salaatteihin (kiehautettava). Tuleentuneista pavuista valmistetaan mm. perinteistä papurokkaa (pavut liotettava yön yli ja kiehautettava ennen varsinaista kypsentämistä). Papu on täysin tuleentuneena aluksi mustaa. Hyönteiset risteyttävät lähekkäin kasvavia härkäpapuja, joten suositeltava varoetäisyys muihin härkäpapuviljelyksiin vähintään 300 m. Siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä. Maatiaisten suhteen se on tärkeä siemenenvalintamenetelmäkin, jonka avulla "kivipavut" eli hitaasti pehmenevät voidaan jättää pois kylvöksestä. Pitkässä liotuksessa selviää myös itävyys yleensä. Härkäpapujahan voi liottaa useamman päivänkin (2-4).